Allt du behöver veta gällande takläggning på egen hand

Funderar du på att ta itu med takbytet på egen hand? Om så är fallet är det viktigt att veta vad du ger dig in på. Takläggning är ett komplext arbete som kräver skicklighet och erfarenhet om det ska göras på rätt sätt.

Men med rätt kunskap, material, verktyg och tillräckligt med tid kan dock nästan vem som helst ta sig an sina egna takprojekt med stor framgång. Takläggning på egen hand erbjuder många fördelar, bland annat kostnadsbesparingar, anpassningsmöjligheter och tillfredsställelsen av att slutföra en utmanande uppgift på egen hand.

För att du ska kunna ta dig an denna typ av projekt på egen hand behöver du dock först förstå grunderna för takläggning så att du t.ex. har en god överblick kring vilka material som du behöver, samt att har koll på säkerhetsrutiner, verktyg och tekniker som behövs för att slutföra jobbet.

Det måste vara säkert att gå upp på taket

Det som du först och främst måste se till är att du har en säker arbetsmiljö när du ska lägga om taket på egen hand. Professionella takläggare kommer alltid se till att de ha en säker arbetsmiljö att arbeta på – och detta bör alltså även du själv se till att ha.

Detta innebär att du måste ha rätt säkerhetsutrustning och verktyg, t.ex. stegar, selar, ögonskydd och annan personlig skyddsutrustning. Du kan också behöva sätta ihop byggnadsställningar beroende på hur hur högt ditt tak är.

Detaljerna är viktiga

Om det är något arbete där alla detaljer är viktiga så är det vid takläggning. Eventuella misstag eller felaktiga installationer kan leda till framtida problem och reparationer som kan kosta mycket pengar om man har otur.

Därför är det viktigt att ta god tid på sig när du gör ditt eget takprojekt och se till att allt installeras korrekt. Om du är osäker på hur något ska göras, tveka inte att forska vidare och be om hjälp från proffs om det behövs. Det finns en hel del olika takläggare där ute, så du kan alltid hitta någon som du kan anlita. Om du till exempel vill komma i kontakt med takläggare Vallentuna så finns den möjligheten bara några knapptryck bort.

Vilka olika steg behöver du ha koll på?

Är det så att du har bestämt dig för att lägga om taket på egen hand så är det viktigt att du har full koll på de olika stegen i processen av att byta taket.

  • Steg 1 är att du först och främst måste se till och inspektera ditt tak för att identifiera eventuella skador som måste repareras eller bytas ut. Detta innebär att du måste kontrollera om det finns hål, sprickor och trasiga takpannor samt identifiera områden där mossa kan ha börjat växa.
  • Steg 2 är att börja ta bort allt det befintliga takmaterialet på taket. Detta inkluderar takpannor, bärläkt och ströläkt samt underlagspapp.
  • Steg 3 är därefter att börja montera upp den nya takpappen och läkten. Detta är ett viktigt steg att göra på rätt sätt eftersom det utgör grunden för taket och bidrar till att göra det vattentätt.
  • Steg 4 är sedan att börja installera det nya takmaterialet, t.ex. takpannor eller plåt. Det är viktigt att du tar god tid på dig när du lägger ut dessa material och att du följer de särskilda installationsanvisningar som finns. I samband med detta steg bör du även kontrollera om det finns några fuktskador, och isåfall byta ut skadad material.
  • Steg 5 är därefter ska du montera det nya plåtfästen om så skulle behövas. Detta inkluderar saker som vindskivebeslag, skorstensbeslag, vindslucka, fotplåt, hängrännor och stuprör.
  • Steg 6 och det sista steget är att montera upp det nya yttertaket. Beroende på vad för typ av yttertak som du har tänkt att du installerar kan detta vara allt från takpannor och betongpannor till plåttak.