21 July, 2019

 
 • Jenny Öhrling bloggar som enda umeåstudent för womengineer.org.
 • amtel_250x87_NY
 • menskoppen
 • ”Mångfald är bra”

  Publicerad 26 september, 2013

  – Det behövs fler kvinnor inom tekniska utbildningar av samma anledning som det behövs fler manliga sjuksköterskor. Mångfald är bra.

  Det säger umeåstudenten Jenny Öhrling, en av fem bloggare hos organisationen Womengineer som jobbar för att få fler tjejer att välja tekniska utbildningar.

  HUR SKA MAN FÅ FLER tjejer att läsa naturvetenskapliga eller tekniska universitets- och högskoleutbildningar? Organisationen Womengineer jobbar med just denna fråga, och som ett led i detta har man i dagsläget fem bloggare som delar med sig av sitt liv och sina erfareheter som kvinnlig student på en mansdominerad utbildning.

  SEDAN I JANUARI är Jenny Öhrling, som läser tredje terminen på högskoleingenjörprogrammet i energiteknik, en av dessa. För henne var det inte fråga om att läsa något annat än en teknisk utbildning bara för att hon är kvinna.
  – Min pappa är matte- och NO-lärare så vi har alltid räknat mycket matte hemma. Jag har alltid varit intresserad av det och läste naturprogrammet på gymnasiet. Där hade jag en matte- och fysiklärare som pushade och inspirerade alla, oavsett kön.

  DE FEM BLOGGARNA är utspridda i Sverige som ett sätt att täcka in så stor del av Sverige som möjligt. Jenny är den enda bloggaren från Umeå. I bloggen skriver hon om sitt liv både i och utanför klassrummet. Tanken med bloggarna är att inspirera gymnasietjejer till att söka tekniska utbildningar. Jenny säger att allt började med att hennes kompis såg en annons där womengineer sökte bloggare.
  – Hon tyckte jag borde söka. Sedan fick jag göra två intervjuer innan jag började.

  I FRAMTIDEN KAN DET även bli tal om en närmare kontakt med gymnasietjejer. Jenny säger att det finns planer på att åka ut till gymnasieskolor runt om i Umeå för att informera om utbildningar inom det naturvetenskapliga och tekniska området.
  – Jag hoppas verkligen att det blir av. Det skulle vara häftigt att faktiskt få träffa dem man bloggar för.
  I Jennys klass finns 40 studenter och hon uppskattar att endast 6–7 av dem är kvinnor. Hon säger att Womengineers mål är att det år 2030 ska vara lika många tjejer som killar som söker tekniska utbildningar.
  – Helst önskar jag att organisationen inte skulle behöva finnas, utan att det redan nu var lika många.
  Vad behöver man göra för att det ska ske?

  – Jag tror att lärare från och med förskolan måste jobba med genusfrågor, med både tjejer och killar, och vara mer normkritiska, då kanske det blir mer naturligt att man väljer precis vad man vill, oavsett om man är kille eller tjej.

  TEXT OCH FOTO:
  ANDERS SAMUELSSON

  JENNY ÖHRLING
  Ålder: 25 år.
  Bor:
  Ålidhem
  Pluggar: Högskoleingenjörs-programmet i energiteknik.
  Läs mer om Womengineers arbete och Julias blogg på www.womengineer.org

   

  Genom att kommentera godkänner du Vertex kommentarsregler.

  Vertex kommentarsregler

  Vertex.nu välkomnar läsarna att säga sin mening. Dina åsikter, reaktioner och kunskaper är viktiga för oss och berikar det redaktionella materialet – i din kommentar får du gärna kritisera, argumentera emot och tillföra ny kunskap i ämnet.
  Vi vill att artikelkommentarer ska hålla en hög kvalitet och vill därför att du som skriver tänker på följande:

  – Håll en vänlig och respektfull ton och visa respekt för personer vi skriver om och andra som kommenterar artiklarna.
  – Håll dig till ämnet.
  – Att skriva under med eget namn ger inlägget större tyngd än om du använder pseudonym.
  – Använd ett civiliserat språkbruk.
  – Skriv kort, max 500 tecken för kommentarer.
  – Skriv på svenska eller engelska.

  Kommentarerna får inte innehålla:
  – Förtal, personliga angrepp eller förolämpningar.
  – Hets mot folkgrupp, sexistiska yttranden eller andra trakasserier.
  – Olovliga våldsskildringar eller pornografi.
  – Uppmaningar till brott eller utgöra annan brottslig verksamhet.
  – Olovligt bruk av upphovsrättsligt skyddat material.
  – Svordomar eller obscena ord.
  – Kommersiella budskap eller reklam.

  Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor. Det innebär att redaktionen läser och vid behov tar bort inlägg som bryter mot reglerna. Observera också den som skriver en kommentar som strider mot lag kan komma att hållas personligen ansvarig.

  Din kommentar kan publiceras på annat sätt än via funktonen för artikelkommentarer, t.ex. i papperstidningen Vertex eller i samband med annan artikel på vertex.nu.

   
  Umeå studentkårs medlemsantal från starten till idag. 1998 delas Umeå studentkår upp och två nya kårer bildas. 2010 avskaffas det obligatoriska medlemsskapet i studentkårer för studenter. Båda händelserna påverkar antalet kårmedlemmar, som var allra högst i mitten av 1990-talet, då mer än 18 000 studenter var medlemmar i Umeå studentkår. Bilden från Scharinska Villan, som under många år var kårhus, någon gång kring 1970.

  Studentkår firar 60 år
  av party och protester

 • Mest läst senaste månaden

 • Frilansarfejsen

 • Vädret på campus

 • Tipsa redaktionen!

 • Senaste kommentarer

 • Klotterplanket

 • Tinahs seriestrippar

 • Länkar när du söker svar

 • RSS RSS från vk.se

  • Ett fel har uppstått, vilket troligen innebär att flödet är nere. Försök på nytt senare.