De största färgtrenderna för hus & hem just nu

Vilka färger är det som är inne just nu och hur ska man tänka när det kommer till att måla eller tapetsera om i hemmet?

I en värld där trenderna kommer och går lika snabbt som årstiderna, står färgvalen i våra hem för en personlig berättelse om vem vi är och hur vi vill att vår omgivning ska påverka oss. Årets färgtrender är en mix av både lugna nyanser och djärva uttryck. Från de jordnära och omfamnande tonerna till de lekfulla och energiska accentfärgerna som bryter av och skapar dynamik.

Accentfärger som ”poppar” i inredningen

När det handlar om att skapa ett inbjudande och personligt hem är det svårt att överträffa effekten av välvalda accentfärger. Dessa är de färger som ger liv åt en annars neutral bas och skapar en visuell energi som känns både modern och tidlös. Dagens trender visar en stark riktning mot accentfärger som verkligen ”poppar”, vilket betyder färger som sticker ut och fångar uppmärksamheten på ett djärvt men balanserat sätt.

Dessa accentfärger kommer i många former, från de djärva och klara till de djupa och sofistikerade. Accentfärger används bäst i små, genomtänkta platser. De kan framhäva en detalj, definiera ett rum eller skapa en röd tråd genom hemmets olika delar.

Färgerna i solnedgångspaletten

Den andra markanta trenden i år är solnedgångspaletten – en rik och värmande färgskala som fångar kvällshimmelns mest dramatiska stunder. Färgerna sträcker sig från djupa nyanser av rött till mjuka toner av rosa och lila, samt det gyllene skenet av orange. Dessa nyanser har förmågan att omsluta ett rum i en ombonad och drömlik atmosfär, vilket gör dem till ett utmärkt val för de som vill införa en känsla av lugn i sitt hem.

Att måla om ett rum med solnedgångens färger kan vara en lysande idé för att förändra rummets känsla och energi. Dessa nyanser kan få ett rum att kännas varmare och mer inbjudande, och de passar särskilt bra där man vill främja avkoppling och lugn, som sovrum eller vardagsrum.

Viktigt är att noga överväga vilken ton man går efter, eftersom olika nyanser kan ha stor inverkan på rummets slutgiltiga atmosfär. Färger som brinner av koppar och rost ger en kraftfull och jordnära känsla, medan pastellnyanser av persika och sand skapar en mjukare, mer drömlik stämning.

Grönt och blått

Den sista trenden som vi kommer ta upp idag är den naturliga och uppfriskande kombinationen av grönt och blått. Dessa färger, som är hämtade direkt från naturens eget palett, har en tidlös närvaro i inredningens värld och deras popularitet har inte avtagit med tiden.

Gröna och blåa toner erbjuder en flexibel och universellt tilltalande färgskala som kan förvandla vilket rum som helst till en lugn fridfull plats. För den som funderar på en förändring när det kommer till färgerna i hemmet, kan det definitivt vara värt att överväga grönt och blått för sitt nästa projekt.

Avslutande ord

Vi hoppas att du haft en givande läsning och att du tyckte om dagens artikel! Om du har några frågor eller funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss.

Till sist vill vi komma med ett litet avslutande tips. Är det så att du vill måla om och fräscha upp i hemmet, men inte riktigt vet om du har tid och/eller rätt kunskap så kan vi starkt uppmana dig att anlita en kunnig målare. Du säkerställer då att arbetet blir utfört på ett korrekt sätt.

När det gäller att anlita företag för olika uppgifter så rekommenderar vi alltid att man kontaktar flertalet aktörer för att få mer info och offert från alla dem. På så sätt ökar man chansen att hitta rätt och inte betala ett överpris. Detta tips gäller oavsett om du letar efter en målare Enskede eller någon annanstans i landet. Likså om du söker efter en hanterverkare för något annat typ av arbete. Det är helt enkelt ett väldigt bra universiellt råd som vi önskar att skicka med.