Vanliga misstag vid låntagande som du bör undvika

Det kan vara en knepig uppgift att låna pengar för vissa. Faktum är att om du inte är försiktig kan du lätt hamna i en skuld som du inte kommer kunna betala tillbaka. Om du vill undvika att detta händer är det viktigt att vara medveten om de vanligaste misstagen som förekommer när folk lånar pengar.

Vår förhoppning är att dagens artikel, där vi ska gå igenom just vilka vanliga misstag som förekommer vid låntagande, ska kunna hjälpa iallafall någon person där ute att ta bättre beslut kring sin privatekonomi. Om du har några frågor om ämnet så är du alltid välkommen att kontakta oss så ska vi försöka besvara dina funderingar.

Nu sätter vi igång!

1. Lånar mer än du har råd med

Ett av de största misstagen är att låna för mycket pengar.

Det kan vara frestande att låna så mycket som möjligt, men det är ett recept för katastrof. Detta eftersom det ökar din lånekostnad och då det blir ett större belopp som ska återbetalas någon gång framöver. Vi uppmanar dig därför starkt att endast låna det du behöver – och inte mer än så.

2. Att inte läsa villkoren noggrant

Ett annat stort misstag är att inte läsa låneavtalets villkor noggrant. Se till att du förstår alla detaljer innan du skriver under något. Annars kan det sluta med att du går med på något som du inte hade tänkt dig från början, till exempel en väldigt hög ränta eller en återbetalningsplan som du inte har kommer kunna följa.

Se därför till att alltid läs det finstilta innan du skriver under något avtal. Det kommer sannolikt sparar dig mycket pengar och huvudvärk i längden.

3. Att inte ta hjälp av låneförmedlare

Låneförmedlare kan hjälpa dig de kan hjälpa dig att hitta det bästa lånet för dina behov och de kan också hjälpa dig att förhandla fram så bra ränta som möjligt ränta. Så om du funderar på att ta ett lån se då till att ta hjälp av en låneförmedlare.

Detta är faktiskt helt kostnadsfritt för dig som låntagare oavsett om du i slutändan väljer att ta ett lån eller inte. Därför skadar det aldrig inte att åtminstone utforska dina alternativ genom en låneförmedlare. En aktör som hjälper till med att hitta bra och seriösa låneförmedlare är Låneförmedlarguiden.se och de kan därför vara värda att kolla in om du funderar på att ta ett lån.

4. Att ta för många lån

Det finns alltid en gräns kring hur många lån en person bör ha. Var denna gräns ligger är svårt att säga, då det delvis beror din inkomst och andra faktorer. Men i allmänhet bör du försöka hålla dig till så få lån som möjligt. Anledningen till detta är att varje lån kommer att ha sin egen ränta och återbetalningsplan. Och ju fler lån du har, desto svårare blir det att hålla reda på allt och göra alla dina betalningar i tid.

Sitter du i en situation där du har flera olika smålån kan det vara en bra idé att överväga att ta ett så kallat samlingslån. Detta är ett nytt lån som betalar av alla dina andra lån, och sedan behöver du bara fokusera på att betala tillbaka det enda stort lån istället. Genom att göra detta kan du ibland spara pengar i ränta eftersom du ofta får en lägre ränta på samlingslånet, och du kommer även slippa mycket krångel eftersom du bara behöver fokusera på ett lån i stället för flera.