Saker som alla bilägare bör ha koll på

Det är oftast roligt att äga och köra bil, med det sagt finns det ett par olika saker som alla bilägare bör ha koll på som kanske inte är superroliga.

Eftersom vi vet att det är svårt att hålla koll på allting tänkte vi i denna artikel hjälpa dig med en checklista på två saker som vi tycker är extra viktiga att man håller koll på.

När ska bilen besiktas?

Förr i tiden vad det här med att besikta bilen väldigt enkelt. Man fick då en tid hos Bilprovningen när bilen skulle besiktas, och man åkte dit och fixade det. Svårare än så var det faktiskt inte. Idag är det en aning knepigare att besikta bilen.

Idag kan man själv välja vilket datum man ska besikta bilen så länge man gör det inom den uppsatta tidsramen. Bokningen får man även sköta på egen hand. Nu för tiden krävs det således lite mer eget ansvar när det kommer till att besikta bilen.

Hur ofta måste man besikta bilen då? Ja, detta varierar en hel del beroende på vilken bil du äger. Om din är äldre än fem år måste den besiktas en gång varje år. För en helt ny bil ska den som först besiktas när den är tre år gammal och andra gången två år efter första besiktningen.

Håll koll på däcken

Här i Sverige byter de flesta däck två gånger per år. På sommarhalvåret har man sommardäck på och på vinterhalvåret har man vinterdäck. Kravet för att ha vinterdäck på är mellan den 1 december till den 31 mars.

Utöver att man måste använda sig av rätt typ av däck är det även väldigt viktigt att man håller koll på att däcken har ett tillräckligt djupt mönsterdjup, och att det inte finns några sprickor i gummit. Om du inte har koll på detta och blir stoppad av polisen kan du bötfällas för detta.