Köpguide till när du ska köpa en begagnad bil

Att köpa begagnad bil kan vara ett bra alternativ om du vill köpa en billig bil. Det finns dock vissa saker du bör tänka på när du ska göra detta, så att du inte råkar köpa en bil som är i dåligt skick eller som har massor av dolda problem.

Utan rätt kunskap kan det vara väldigt svårt att avgöra vilken begagnad bil som är värd att köpa och vilken varningssignaler man bör hålla utkik efter. Detta gäller speciellt om du inte är så insatt i bilar i allmänhet.

I denna guide kommer vi ge dig några tips på vad du bör tänka på när du köper begagnad bil. Med dessa tips i åtanke så hoppas vi att det kommer vara lättare för dig att hitta en bra och billig begagnad bil som du kan köpa! För dig som vill lära dig mer om bilar i allmänhet så vill vi passa på och slå ett slag för carliabil.se där du kan ta del av en hel del olika artiklar om just bilar.

Förbered dig innan du åker och kollar på bilen

När du ska köpa begagnad bil är det viktigt att du förbereder dig ordentligt innan du går och tittar på bilen du planerar att köpa. Det är lätt hänt att man blir positivt inställd till en bil som i verkligheten inte är så bra.

Det finns massor av olika steg du kan ta för att göra ditt bilinköp så tryggt och smidigt som möjligt. När det kommer till förberedelsen så är det dels bra att fundera på vilka frågor du ska ställa säljaren, men även att ta reda på lite mer fakta om bilen i fråga.

Att ringa till Transportstyrelsen eller gå in på deras webbplats är en av de saker du kan göra för att kolla upp historiken i fråga om t.ex. tidigare ägare av bilen. Dessutom är det alltid bra att kolla upp om säljaren har lån på bilen, och huruvida lånet löses i samband med köpet.

Begär att få provköra bilen

Något av det viktigaste när du ska köpa begagnad bil är att provköra den. Det kan ibland vara svårt att avgöra hur bilens skick är utan faktiskt testat köra den själv. Provkörningen ger dig en bra chans att utvärdera skicket och eventuella brister som bilen kan tänkas ha.

Om säljaren inte vill att du ska provköra bilen så är det oftast ett dåligt tecken. När det gäller provkörningen så finns det vissa tester och manövrer som du kan göra för att säkerställa att bilen verkligen är i gott skick.

Saker du bör göra när du testkör den begagnade bilen är följande:

  • Kontrollera om bromsarna fungerar
  • Kontrollera att lampor och blinkers fungerar
  • Kontrollera däcken och dess mönsterdjup.
  • Lyssna noggrant och hör efter ovanliga ljud från motorn, växellådan, bromsar och fjärdingen

Var inte rädd för att förhandla om priset

Vi svenskar är i allmänhet inte särskilt villiga eller duktiga på att förhandla, men det finns inget fel med att försöka få ett lägre pris när du ska köpa en bil.

Att förhandla om priset när du köper begagnad bil är helt normalt, och säljaren förväntar sig ofta att du kommer försöka göra något för att få ner priset.

Kontrollera papper och nycklar

När du köper begagnad bil är det viktigt att du får kolla på alla relevanta papper finns att tillgå, samt att alla bilens nycklar finns och är i ett bra skick.

Det är viktigt att du får tillgång till serviceboken så att du kan se vilken service bilen har genomgått, samt vilka eventuella tidigare skador som blivit dokumenterade.