Därför väljer allt fler svenskar plåttak

Tegeltak har länge varit det mest populära valet när det kommer till takbeklädnader på hus i Sverige. Men under de senaste åren har dock allt fler svenska hushåll börjat föredra plåttak framför det mer traditionella alternativet i tegel.

Plåttakens ökande popularitet beror sannolikt på flera saker, men det är rimligt att anta att det har att göra med fördelarna som denna typ av tak har, som t.ex. dess hållbarhet, kostnadseffektivitet och estetiska mångsidighet.

Ett prisvärt alternativ

I jämförelse med traditionella tegelpannor utmärker sig plåttaket som ett mer ekonomiskt fördelaktigt val. Det relativt låga priset på plåttak, kombinerat med en enklare installationsprocess, gör det till ett attraktivt alternativ för många. Kostnaden för att installera ett plåttak varierar, men ligger ofta mellan 800 och 1 500 kronor per kvadratmeter vilket inkluderar både material och arbete.

För de som överväger att installera ett plåttak rekommenderar vi att du ser till att begära in en offert för att få en mer exakt uppskattning av kostnaden. Lokala aktörer, såsom en takläggare Haninge, kan ge dig ett mer exakt och skräddarsytt pris anpassade till specifika behov och tak.

Lång hållbarhet

En av de mest uppskattade egenskaperna hos plåttak är deras långa livslängd. Med rätt skötsel kan dessa tak skydda ett hem i upp till 50 år, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som söker en långsiktig lösning för sitt takbehov. Plåtens hållbarhet beror på dess förmåga att motstå väder och vind, inklusive stark sol, kraftiga regn och snö.

Tack vare materialets robusthet behöver husägare sällan oroa sig för läckor, sprickor eller andra vanliga problem som kan uppstå med mindre hållbara material.

Finns i många färger och profiler

Tack vare moderna tillverkningstekniker kan plåttak nu produceras i en uppsjö av färger, vilket ger husägare möjligheten att anpassa sitt hem på ett sätt som speglar deras personliga smak och stil.

Utöver det breda färgutbudet finns plåttak även i olika profiler, inklusive de som efterliknar traditionella takmaterial som tegel och skiffer. Plåttakens mångsidighet gör att de passar både nya och äldre fastigheter.

Kräver minimalt med underhåll

Till skillnad från andra takmaterial behöver plåttak sällan omfattande skötsel eller reparationer. Det är även väldigt enkelt att hålla plåttak rena. En tvätt någon gång ibland med vatten och ett milt rengöringsmedel räcker gott och väl för att behålla takets lyster och skyddande egenskaper. Detta minimala underhåll bidrar till att minska de årliga underhållskostnaderna och förlänger takets livslängd, vilket gör plåttak till ett ekonomiskt klokt val på lång sikt.