5 saker som alla snusare bör känna till år 2022

Är du en snusare? Isåfall är detta den perfekta artikeln för dig. Vi kommer nämligen att gå igenom 5 saker som kan göra ditt liv som snusare lite enklare, lite roligare, men framförallt lite billigare.

Det finns givetvis så många olika saker som kan vara bra att känna till som snusare, men vi har här nedanför filtrerat ned det till 5 olika punkter som vi tycker är extra viktiga att känna till år 2022. 

Vår målsättning och förhoppning är att alla som läser den här artikeln kommer kunna ta med sig åtminstone något nytt så att snusupplevelsen blir lite bättre.

1. Punktskatten på snus höjs 1 januari 2023

Något som alla snusare bör känna till är att punktskatten på snus kommer att höjas den 1 januari 2023. Faktum är att även cigaretter kommer få en ökad skatt. Totalt handlar det om en ökning med omkring 3 procent för tobaksskatten.

Regeringen har sagt att den övergripande motiveringen för att höja tobaksskatten (och alkoholskatten) är motiverad. De har beräknat att dessa höjningar kommer att öka intäkterna med ett nettobelopp på 0,41 miljarder per år.

Med allt detta sammantaget kan det således finnas fördel att passa på och bunkra upp snus till en billigare peng innan den ökade skatten träder i kraft. Även om 3 procent inte låter som en särskilt stor ökning så kan det ändå bli en del pengar i slutändan – speciellt om du snusar väldigt mycket.

2. E-handeln för snus växer

E-handeln växer snabbt i Sverige och det är inget undantag för snusförsäljningen. Allt fler inser fördelarna med att köpa sitt snus på nätet istället för i en fysisk butik och detta har bidragit till att mer än var fjärde snusare numera köper sitt snus online.

Anledningarna till detta är många, men några av de vanligaste anledningarna är att det är billigare, att det finns ett större utbud och att det är så himla bekvämt.

3. Nya och spännande produkter släpps hela tiden

Det släpps alltid nya och spännande produkter i snusvärlden. Allt från snus i specialförpackningar och exklusiva upplagor, till speciella så kallade ”limited edition” smaker som bara finns tillgängliga under kortare perioder.

Detta är i för sig inget unikt för år 2022, men trenden verkar vara att det oftare och oftare släpps dessa typer av produkter. Detta är goda nyheter för snusanvändare eftersom det innebär att det alltid finns något nytt att prova, och det bidrar också till att hålla intresset för snus högt.

4. Ny tobakslag från den 1 augusti

Tobaksfritt snus har fram tills den första augusti i år befunnit sig i en liten juridisk gråzon. Detta har varit på grund av att det tekniskt sett inte varit olagligt att sälja tobaksfria nikotinprodukter såsom snus till personer under 18 år i Sverige.

Den 1 augusti ändrades dock detta och numera omfattas även tobaksfria nikotinprodukter av samma åldersgräns som vanligt snus och cigaretter har i Sverige (dvs en lägsta ålder på 18 år).

5. Snus blir allt mer populärt

Snusets popularitet i Sverige har ökat stadigt under många år och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avta. Faktum är att snusande nästan har en folklig förankring för många i vårt avlånga land.

Med det sagt kan man även se en stadig ökning i användandet av tobaksfritt snus. Vad detta beror på är svårt att säga med säkerhet, men en teori är att fler försöker vara hälsosammare och således vänder de sig till tobaksfritt snus som ett sätt att fortfarande få sin önskade dos av nikotin utan alla de skadliga gifter som finns i tobaken.