Praktiska tips innan du ger dig ut på sjön

Det är inte konstigt att intresset för att ge sig ut på sjön ökar när de varmare månaderna sakta kryper närmare. Om du precis som många andra har planer på att åka ut med båten nu i sommar finns det en hel del praktiska tips som du bör känna till.

Vi på Vertex har samlat ihop ett par av dessa tips så att du kan få en bättre upplevelse ute på sjön. Men innan vi sätter igång vill vi passa på att rekommendera alla som är helt gröna inom att manövrera en båt att gå en kurs innan du ger dig ut. Detta kommer ge dig en hel del kött på benen och göra så du känner dig mer tryggare och säkrare.

Har alla en flytväst?

Något av de första som du bör säkerställa innan du ger dig ut till havs är att alla som är på båten har tillgång till en flytväst. Trots att man såklart inte hoppas på att olyckan ska vara framme är det alltid väldigt viktigt att vara förberedd för det värsta.

Det är viktigt att hålla koll så att alla flytvästar passar. Detta gäller i synnerhet när det kommer till barn då de växer så snabbt och flytvästarna då lätt kan bli för små.

Hur ser väderprognosen ut?

Det är inte alltid en smart idé att åka ut med båten. Ska det bli dåligt väder tycker vi att det är bättre att man stanna hemma och tar det en annan dag istället.

Du kan enkelt kolla upp väderprognosen genom att antingen lyssna på radio, kolla på tv eller söka upp det på nätet.

Se till att båten är rätt utrustad

Som vi nämnde ovanför är det väldigt viktigt att man har med sig flytvästar man man ska ut på havet. Det är även väldigt viktigt att själva båten är rätt utrustad också.

Kontrollera till exempel alltid att det finns bränsle, ankare, åror, verktygslåda, förbandsväska och instruktionsböcker. En fulladdad mobil är heller aldrig fel att ha med sig.