Ditt immunförsvar – din egen armé av elitsoldater – är i läsande stund i full beredskap inför vinterns tunga angripare: förkylning, influensa och vinterkräksjuka. Ibland blir du sjuk ändå.

Ett förkylningsvirus är mycket smittsamt men för friska, vuxna människor är det helt ofarligt. Trots det är snuva, halsont och trötthet något man klarar sig utan. Ett snäpp värre är influensa. Den har fler och kraftigare symptom än vanlig förkylning och man får också feber, huvudvärk och kroppsvärk. Det finns tre influensatyper; a, b och c, där c är som en vanlig förkylning och a är den man ska passa sig ordentligt för. I vinter har också den beryktade svininfluensan återkommit.

VILL DET SIG RIKTIGT ILLA kan man drabbas av calicivirus, “vinterkräksjuka”, som också går nu. Inkubationstiden är upp till två dagar även om det kan gå betydligt snabbare, och sedan blir det kräkningar eller diarréer istället för studier.
När kroppen är angripen av virus, och därför redan uttröttad, så kan också bakterier få fäste. Och bakterierna kan ställa till med lunginflammation eller halsfluss som måste behandlas. Så även om virusen i sig är relativt ofarliga ska man se till att vila när man är sjuk.

VERTEX PRATAR MED en virusdrabbad student över telefon, han vill inte figurera med sitt riktiga namn i tidningen så vi kallar honom Fredrik.
Fredrik blev förkyld i december 2012 och är, när Vertex pratar med honom i februari, fortfarande sjuk.
– Flera månader känns det som, säger han lite uppgivet.

HAN BESKRIVER DET som en lättare förkylning som inte går över. Han är konstant trött och hängig, snyter sig flera gånger om dagen och har ofta huvudvärk. Varför han är sjuk så länge vet han inte, men han tror inte att det har med honom själv att göra. Han tränar mycket och äter därför ordentligt, och dessutom är det likadant för många i hans klass. Studierna har fungerat ändå, men han framhåller att allt blir extra slitigt när han i grunden är så trött.

SMITTSKYDDSLÄKARE Stephan Stenmark, verksam i Västerbottens läns landsting, bekräftar att det går väldigt mycket förkylning och influensa just nu. Vinterkräksjukan går också men har inte lika stor spridning som de två förstnämnda virusen. Att just förkylning och influensa verkar ha drabbat “alla” runtomkring en just nu beror på att vi, trots att vi är förkylda, går till jobb och skola som vanligt. Och så vistas vi hela tiden inomhus eftersom det är vinter.

NÄR VI SEDAN HOSTAR och nyser ut virusen i luften så kan de nå ut till många samtidigt. Virusen trivs enligt Stephan Stenmark bra inomhus i den torra luften och partiklarna blir också mindre i torr luft och då kommer de djupare ner i mottagarnas luftvägar. Om du upplever dig vara drabbad av en seg förkylning som inte gått över på flera månader så har det en lite överraskande förklaring.
– Då är det frågan om flera upprepade virus, inte samma. En förkylning går över inom ett par veckor, säger Stephan Stenmark.

HAN VILL SLÅ ETT SLAG för att stanna hemma vid sjukdom så att man vilar och också undviker att smitta andra, men det är svårt att hålla sig borta från viktiga föreläsningar och gruppträffar. Det finns en handfull andra saker du kan göra för att minska riskerna. Att sköta hälsan är en självklarhet, men kortsiktigt finns det ett superbt knep.
– Tvätta händerna. Ofta, säger Stephan Stenmark.

NÄR DU TAGIT I ETT dörrhandtag eller i din kurskompis hand ska du göra det, och innan du ska äta eller dricka en kaffe i Café Lindell, och direkt när du kommer hem innanför dörren. Om du tvättar händerna noggrant så räddar du inte bara dig själv från många “sjukor” – Stephan Stenmark försäkrar att du också skonar andra från att drabbas, minskar spridningen helt enkelt.

ANNELIE MARKGREN