– Jag hatar verkligen att förlora, men det är ändå otroligt roligt att spela den här cupen, säger målvakten och lärarstudenten Mimmi Rönnqvist, som är en av arrangörerna till Umeå World Cup.

Den 19–20 februari ska det avgöras vilka som kan titulera sig som futsalkungar på campus. Då spelas fjärde upplagan av den cup i inomhusfotboll som sedan i fjol går under namnet Umeå World Cup. Cupen arrangeras av sektioner från Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår samt Umeå medicinska studentkår. Hälften av studenterna arrangerar själva cupen och hälften den efterföljande sittningen på Corona.

Mimmi Rönnqvist är en av de sammanlagt 30 studenterna som arrangerar cupen. Hon har själv deltagit som spelare två tidigare år och beskriver cupen som en rolig och växande tillställning.
– Det är grymt roligt att spela. Första året var det bara tre sektioner som deltog och fick ställa upp med flera lag, men nu är det 13 sektioner så det blir nästan ett lag per sektion.

Nytt för i år är att cupen flyttas från Gammliahallen till iksu. Något som Mimmi tror kan göra stämningen än bättre på läktaren.
– Det har varit bra stämning tidigare år, men då har vi haft två olika salar så folk gick däremellan. Nu blir de mer samlade och jag tror det kommer bli bättre.

Reglerna är de officiella futsalreglerna, förutom matchtiden som under cupen är nedkortad för alla matcher ska hinnas med. Det blir sammanlagt 16 lag fördelade på fyra grupper, så någon sektion får ha fler än ett lag. Det ska alltid vara minst en tjej eller en kille på planen. Mimmi berättar att de först hade tänkt anlita studenter som domare, men bestämde sig sedan för att anlita legitimerade domare från Svenska fotbollsförbundet.
– Det finns många vinnarskallar i lagen och ingen vill förlora. Så vi kände att det behövdes

Ett antal priser ska delas ut under cupen. Förutom den vandringspokal som Personalvetarna i egenskap av regerande mästare kommer några sidopriser delas ut. Då handlar det om bästa målvakt, bästa tjej och kille samt bästa utklädnad på sittningen. Dessutom kan delar ur publiken vinna ett pris.
– Det finns ett pris som går till bästa hejarklacken. Exakt vad de får är inte helt klart i dagsläget. Det brukar vara en jätterolig stämning och finns det en ordentlig klack blir det ännu roligare. Drömscenariot är att alla lag får stora klackar och att folk stannar ända till slutet.
Du spelar själv i lärarlaget. Vilken målsättning har ni?
– Det är bara vinna som gäller, men vi är väl inte direkt favoriter. Det är svårt att veta vilka som räknas som favoriter eftersom man inte vet vilka som är med i lagen. Vissa från förra året kan ha tagit sin examen, andra kan vara bortresta eller liknande.

Text och foto:
Anders Samuelsson