Terminen sparkar igång och närmare tio tusen studenter är helt nya på campus. Vertex gick ut på campus för att kolla vilka råd de mer rutinerade har att bjuda på.

Fem vanliga problem för nya studenter – och hur man löser dem. Pulskänning på en av nykomlingarna. Och stora Orienteringskartan över campus. Det är bara några av inslagen i terminsstarsblocket i Vertex första höstnummer, som utkommer den 6 september (men som kan hämtas vid Vertex bord på Välkomstmässan redan på torsdag). Som en liten förövning gick vi ut på campus och frågade:

VILKET ÄR DITT BÄSTA
TIPS TILL NYA STUDENTER?

Johan Ståhlspets.
Johan Ståhlspets.

 Johan Ståhlspets, tog examen på civilekonomprogrammet i våras:
– Mitt bästa tips är att tidigt kolla upp kursplanen, så att man får en överblick över vad utbildningen innefattar. Så helt enkelt ta reda på vilka banor man kan gå och få en uppfattning om huruvida man valt rätt. Det kan också vara till hjälp att prata med tidigare studenter.

Otilia Lindblad.
Otilia Lindblad.

Otilia Lindblad, digital medieproduktion:
– Ta chansen att skapa ett brett kontaktnät, både med företag och med andra studenter. I min klass har jag vänner från hela Sverige och det är värdefullt tycker jag. Att få in foten på arbetsmarknaden, ta på sig uppdrag och visa upp sig är också bra tips.

Ta eget ansvar direkt, tipsar Emil Lindqvist.
Emil Lindqvist.

Emil Lindqvist, civilingenjörsprogrammet i teknisk datavetenskap:
–Det är viktigt att ta eget ansvar direkt. Gymnasiet är inte så svårt att klara, men här funkar det inte att vänta till sista sekunden. För att studietiden ska bli så kul som möjligt är det också bra att hitta kompisar tidigt, för det blir både lättare och roligare att plugga då.

Enkät: Vendela Wikström