– Vissa dagar kunde man känna tårgas i luften. Då visste man att det hade hänt något, berättar Ellen Söderberg, som tog ett avbrott i sina studier för att jobba i Palestina. 

I slutet av september förra året åkte 25-åriga lärarstudenten Ellen Söderberg till det inte helt vanliga resmålet Palestina. Där blev hon kvar i sex månader för att arbeta på kvinnorättsorganisationen Young Women’s Christian Association (YWCA) i Palestina.
– Det är alltid tufft att vara kvinna, men där är det extra tufft. Arbetslösheten är 25 procent och ännu högre om man bara räknar kvinnor. Normen är den att mannen ska stå för försörjningen så därför blir kvinnor isolerade i hemmet.

Ellen har sedan barnsben varit engagerat i KFUM, och när det visade sig att de återinfört praktik i Palestina nappade hon på erbjudandet.
– Jag valde att ta paus i mina studier för att åka dit för praktik. Då jag ska bli samhällskunskapslärare kände jag att det föll inom ramen för vad jag ska undervisa om. Jag tycker det är viktigt, särskilt för oss som ska undervisa i samhällskunskap, att man reser och upplever saker utanför klassrummet så att man lättare förstår den verklighet som eleverna sedan ska ut i.

Målet med praktiken var att se, uppleva och i bloggform rapportera vad som händer och hur YWCA’s arbete går.
– Det är lätt att tänka att man ska förändra något, men det är naivt att tro. Jag ville få en ökad förståelse för hur det är att leva där och det hade jag inte fått om jag inte rest dit.

Under en vanlig arbetsdag promenerade från den lägenhet hon bodde i till YWCA’s kontor en halvtimme bort. Där jobbade hon med vad som stod på dagens agenda.
– Projektet Shumous som jag verkade inom finns i sju byar och arbetar för unga kvinnors ekonomiska, sociala och politiska rättigheter. De har bland annat hjälpt kvinnor starta butiker så det blev mycket utbildning i ekonomi. Sen blir det inte alltid som planerat då saker händer hela tiden.

Graffiti på den palestinska sidan av muren i Ramallah. Foto: Ellen Söderberg.

Hur märks konflikten mellan Israel och Palestina i det vardagliga livet?
– Det är spännande att se hur något kan genomsyra hela livet, men samtidigt inte uppta det. Jag träffade några pojkar och en av dem pekade mot Tel Aviv och sa ”Där borta är havet. Det har jag aldrig sett.” Havet låg två mil bort, vilket säger mycket om hur geografiskt inlåsta de här människorna är. En god vän blev häktad och förhörd i fyra dagar för att han inte betalt skatt, men det visade sig att då han är ett ansikte utåt för Bojkottrörelsen och att Israels regering velat sätta dit honom. Man ser då hur allt påverkar vänner och kollegor till de som drabbas.
Var du någonsin rädd?
– Nej. Jag har haft vapen riktade mot mig men aldrig känt mig direkt hotad. Enda gångerna jag känt obehag är när någon jag känner råkat illa ut.

Bosättningen Maale Adummim – nära havet, men ändå långt bort…. Foto: Ellen Söderberg.

Förväntades du ta ställning i konflikten?
– Nej, och jag kan inte säga att jag valt sida heller vilket kanske känns konstigt för vissa. I Israels ögon anses jag som pro-Palestinsk, men jag tycker att internationell lag och mänskliga rättigheter måste gälla oavsett vilken sida man befinner sig på. Man får aldrig glömma att judar haft det fruktansvärt i Europa under lång tid och blivit utsatta för fruktansvärda saker, men David har nu blivit Goliat sett och då måste man ta ansvaret som följer. Man kan inte säga att man är offer hur länge som helst.
Vad tar du med dig från halvåret i Palestina?
– Jag kom hem i söndags och är fortfarande helt överväldigad av vad jag upplevt. Jag har förändrats, men inte allt runtomkring mig. Jag kom tillbaka på samma gamla universitet med samma brist på cykelställ (skratt).
Tror du konflikten kommer lösas någon gång?
– Jag är helt övertygad om att det kommer lösas. Om det blir en bra lösning återstår att se. Många tror att processen står stilla men vad som sker är ett långsamt kolonialt övertagande. Palestina har idag 22 procent av ytan och det blir allt mindre. Därför tycker jag det är viktigt att vi slåss för en lösning vi alla kan leva med. Som Thåström sjunger: ”Är det verkligen fred vi vill ha, till varje tänkbart pris?”

Ellen Söderberg föreläste i slutet av mars på Umeå universitet på temat ”Är tvåstatslösningen död?” och har även haft kontakt med Klossen om att göra en bildutställning från halvåret i Palestina.

Anders Samuelsson