Umeå har utsetts till årets klimatstad i Sverige. Nu tar kommunen ytterligare ett steg mot en hållbar framtid, när Universitetsstaden blir Smart City.

Glasgow, Rotterdam och Umeå är namnet på de tre städer som tilldelats 180 miljoner kronor i projektmedel av EU, i syfte att skapa miljövänliga samhällen. Idén är att dessa ska testa nya teknologier och lösningar för att minska de ekologiska fotavtrycken, och leda vägen för resten av Europa.
– Vi kommer göra saker som aldrig tidigare gjorts och lära av varandra. Tanken är att det vi gör sedan ska spridas till jättemånga europeiska städer så att de väljer att utveckla samma saker i framtiden, säger Carina Aschan, projektledare vid Umeå kommun.

Projektet omfattar hela ”Universitetsstaden” och inkluderar studentlägenheter på Lilljansberget och Norrlands universitetssjukhus. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser genom smartare lösningar i tillförsel av energi, och genom att på olika sätt uppmuntra studenter och övriga umebor till att leva mer miljövänligt.
– Först och främst handlar det om att energiförsörjningen ska ske på ett miljövänligt sätt, så att man inte använder mer än man behöver, och att all energi kommer från förnybara källor, säger Carina Aschan.

På Lilljansberget ska värmesystemet i de nybyggda lägenheterna kunna regleras av studenterna själva via en app. Under perioder när studenten inte befinner sig i sin lägenhet, kan energitillförseln då sättas i sparläge. Förutom de tekniska förändringarna ska energiguider anställas för att informera boende om hur de kan leva mer hållbart. Som en morot kommer också de studenter som är duktiga på att använda de nya funktionerna belönas på något sätt, berättar Carina Aschan.
– Det kan vara till exempel att man får använda en hyrcykel gratis.

Läs mer i Vertex nr 7-2016.

Vendela Wikström
Skiss: Brunnberg & Forshed Arkitektkontor AB