– Vi har försökt lyssna in vad som spelas i studentkorridorerna, samtidigt som vi vill ha unika artister, David Arkhult, Brännbollsyrans festivalgeneral.

Förra årets Brännbollsyra skilde sig en hel del från föregående år. Det var första året som iksu inte arrangerade tävlingarna och första gången på många år som det var en festival på campus parallellt med brännbollsspelandet.
Festivalgeneralen David Arkhult tycker att förra årets debut överträffade alla förväntningar, men att det finns saker som ska förbättras till i år.
– Vi budgeterade för 5 000 besökare, det kom 7 500 vilket var utsålt, vädret var bra och det kändes som att alla hade roligt. Men vi har lärt oss mycket och rent organisatoriskt ska det bli bättre i år. Kösystem, säkerhet, toaletter och liknande är viktigt och ska bli bättre i år.

David Arkhult vill inte gå ut med några exakta siffror angående biljettförsäljning, men säger att de ligger långt över fjolårets siffror vid motsvarande tid.
– Vi har utökat området och får i år ta in 12 000 personer, jämfört med 7 500 i fjol. Vi siktar på 10 000 och det ser ljust ut just nu. I fjol hade vi i slutändan 342 lag men vi har 80 fler anmälda lag än i fjol vid samma tidpunkt så det ser ut som att vi kommer nå målet på 400 lag.
Under våren har studentkårerna vid Umeå universitet erbjudit biljetter till rabatterat pris och de har blivit slutsålda. David Arkhult säger att studenter som målgrupp är den grund på vilken festivalen vilar.
– Vi utgår hela tiden från studenterna. Visst måste man också rikta sig mot andra målgrupper för att få det att gå ihop, men vi ser det som Umeå universitets festival och det är ett statement att hålla festivalen på campus.

Jämfört med i fjol har artistbudgeten tredubblats och David Arkhult är mycket nöjd med året line-up.
– Vi satsar på 50/50 mellan house och pop. Generellt sett är det svårare att boka stora houseartister eftersom det är så populärt just nu. Men att ha kunnat boka både Dada life och Martin Garrix känns oerhört stort. Vi vill inte bara ha de artister som spelar på olika stadsfestivaler utan vill ha unika bokningar i första hand.
Det kommer att bli geografiska förändringar i år. Alla matcher kommer spelas på Mariehemsängarna, medan festivalområdet finns på campus.
– Området är större än i fjol och sträcker sig upp mot slu. Scenen kommer befinna sig längst upp på sluttningen vilket gör att det blir lättare att se för publiken.
Ni marknadsför er som Sveriges största studentfestival. Det gör Campus48h i Örebro också. Vem är egentligen störst?
– Vi blev större i och med förra årets festival. Men det känns lite nördigt att ringa upp och påpeka det för dem, haha.

Anders Samuelsson

LÄS OCKSÅ: Stenkoll på brännboll