– Det är inte så att vi sitter uppe till ett på natten och pratar politik, men vi tar det på allvar. Vi är seriösa, men inte pretentiösa. Det säger Filippa Cederholm, ordförande för 20-årsjubilerande Utrikespolitiska föreningen.

Utrikespolitiska föreningen i Umeå (UPFU) firar i år 20 år. Nuvarande ordföranden Filippa Cederholm började gå på UPFU:s föreläsningar redan för tre-fyra år sedan och har de senaste åren varit involverad i styrelsen. Hon säger att föreningen är välkänd hos vissa, men inte hos andra.
– I år har vi en något bredare styrelse så vi hoppas kunna nå ut till fler. Till exempel anordnade vi en föreläsning om energi tillsammans med NTK, vilket blev en succé. Politik är ett så pass vitt begrepp att man kan hitta något för de flesta. Vi hoppas på fler sådana samarbeten.

Närmast på schemat står en föreläsning om klimatets påverkan på folkhälsan den 30 mars kl. 15.00 i Hörsal E i Humanisthuset.
– Det är en delföreläsning under det internationella projektet Whole Earth? vars stora event går av stapeln den 18 september här i Umeå, säger Filippa Cederholm.

Inom kort väntar storbesök i form av utrikesminister Margot Wallström, som föreläser i Aula Nordica den 7 april kl. 13.00–14.00. Det är gratis inträde och exakt vad Wallström ska prata om blir klart framöver.
– Man bör hålla koll på upfu.org och vår fb- sida för vidare info, säger Filippa Cederholm.

Föreningen vänder sig i första hand till studenter, men är även öppen för allmänheten. I dagsläget finns drygt 180 medlemmar. Filippa Cederholm säger att det bästa sättet att gå med i föreningen är att komma på ett arrangemang och där fånga upp någon av de rådande medlemmarna.
– Man kan vara medlem för att kunna gå på arrangemangen, men vill man engagera sig ytterliga så finns det flera kommittéer man kan engagera sig i. Det är svårt att säga hur mycket tid vi lägger ner, men någonstans mellan 15–20 timmar i veckan för personerna i styrelsen blir det. Det finns däremot ingen förväntning att de i kommittéerna ska göra detsamma.

Anders Samuelsson

Läs mer i Vertex nr 3-2015.