Det är mycket som händer både innan och efter att antagningsbeskedet trillat ned i brevlådan. Vertex fick en pratstund med Annie Åkerlund och Emelie Backman, två av drygt 8000 nya studenter i Umeå i höst, om deras tankar inför studiestarten.

 

Annie Åkerlund.

”Tänk om jag är
världens sämsta skytt”

Från hemmet i Norberg i Västmanland till lärarjobb i Indien och rundresa i Australien och Malaysia. De kommande två åren ska dock polisstudenten Annie Åkerlund tillbringa i Umeå.

Varför valde du polisutbildningen?

– Jag ville ha ett spännande och utmanande yrke där man får hjälpa människor. Sedan blev jag peppad av ansökningsprocessen.

Valde du mellan flera utbildningar?

– Det var polis eller lärare. Jag har jobbat i skolan sedan jag var 17, med bland annat läxhjälp, och båda mina föräldrar är lärare. Men som polis får man möjlighet att jobba med fler olika saker än inom skolan. Jag hoppas få chansen att jobba med ungdomar i framtiden, möta dem och få dem att välja en bättre väg.

Vilka förväntningar har du inför utbildningen?

– Jag tror att det kommer bli intensivt, både praktiskt och den teoretiska delen. Men jag hoppas att det blir både roligt och lärorikt.

Är det något som känns nervöst?

– Det finns en del ovanliga moment, som till exempel skytte. Tänk om jag skulle vara världens sämsta skytt (skratt).

Har du ordnat kurslitteraturen?

– Inte än. Jag såg att lagboken kostade 900 kronor och det kändes lite som en spark i magen. Men polisstationen här hemma har lovat att hjälpa mig och på utbildningen finns det faddrar som säljer litteratur. Så jag är inte orolig.

Har du ordnat boende?

– Ja. 2009 ställde jag mig i bostadsköer i alla studentstäder. Så jag har ordnat en etta på Ålidhem. Det känns skönt att ha något eget.

Hur finansierar du studierna?

– csn. Utbildningen är bara två år och sista terminen har vi betald praktik. Jag vill kunna lägga allt fokus på studierna och leva utan stressen att behöva jobba vid sidan av.

Varför blev det just Umeå?

– Man söker till Polishögskolan, som finns i Umeå, Växjö, Stockholm och på distans. Jag hade faktiskt Stockholm som mitt förstahandsval och Umeå i andra hand.

Känner du någon i Umeå?

– Några stycken. Det är någon som ordnat en Facebookgrupp för alla nya polisstudenter i Umeå. Det är skönt att få några ansikten på dem man ska plugga med.

Vad vet du om Umeå?

– Jag har hört att det är fint och en bra studentstad. Norrland har länge lockat mig då jag gillar vintern och att åka skidor.

Vad hoppas du få ut av studentlivet?

– Jag har inte tänkt så mycket på det. Det blir säkert lite fester i början inom den egna föreningen.

 

Emelie Åkerlund.

”Jag vet inte riktigt
hur det kommer att vara”

21-åriga Pite-bon Emelie Backman kommer i höst påbörja sjuksköterskeprogrammet vid Umeå universitet. Detta efter att sedan gymnasiet främst jobbat men även prövat på distansstudier i form av den juridiska översiktskursen.

Varför valde du sjuksköterskeprogrammet?

– Jag ville jobba med och hjälpa människor. I framtiden hoppas jag få jobba med ambulanssjukvård, vilket innebär några års extra studier.

Valde du mellan andra utbildningar?

– Mitt mål var först att bli polis. Jag påbörjade testerna men jag har länge haft problem med ljumsken och skadan gick upp under löptestet. Det kan hända att jag blir polis senare i livet och då är sjuksköterske­utbildningen en bra erfarenhet på vägen.

Vilka förväntningar har du inför utbildningen?

– Jag har hört att utbildningen i Umeå ska vara riktigt bra, så jag hoppas det blir roligt och att jag utvecklas som person under studietiden.

Är det något som känns nervöst?

– Det skulle väl vara att träffa många nya människor, men det ska bli roligt också. Jag har aldrig studerat på ett universitet så jag vet inte riktigt hur det kommer att vara.

Har du ordnat kurslitteraturen?

– Jag ska börja kolla runt efter den. Men jag har kompisar som gått utbildningen och som jag kan låna av till en början. Så det känns lugnt.

Har du ordnat boende?

– Det går lite trögt. Jag fick precis veta att jag kom in eftersom jag kom in som reserv. Men jag har kompisar som jag kan bo hos några dagar om det krisar.

Hur finansierar du studierna?

– Jag har inte riktigt bestämt mig än. Det blir i alla fall csn till en början. Sen får jag se hur mycket tid det blir över och om man hinner jobba något.

Varför blev det just Umeå?

– Jag har hört att det är en väldigt bra studentstad.

Känner du någon i Umeå?

– Ingen som ska plugga samma sak som mig. Men jag har en del kompisar här, utspridda på andra kurser så det känns bra.

Vad vet du om Umeå som stad?

– Inte särskilt mycket. Jag har spelat fotboll i Umeå någon gång, och så har jag hälsat på någon helg.

Vad hoppas du få ut av studentlivet?

– Jag hoppas kunna hitta mig själv som person och känna att jag hör hemma någonstans där jag trivs. Någonstans utanför lilla Piteå (skratt).

 TEXT OCH FOTO: ANDERS SAMUELSSON