Sommaren 2014 slog värmerekord även på campus i Umeå. 33,5 °C i skuggan är den högsta temperatur som uppmätts under de år campusvädret registrerats.

Sommarvädret har inte varit något att klaga på för dem som gillar sol och varma vindar. Inte så många har tillbringat högsommarveckorna på campus, men väderstationen vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik (som Vertex länkar till från startsidan) håller troget ställningarna. Här registreras sedan 1996 allt från temperatur och luftfuktighet till lufttryck, vindstyrka, nederbörd och solinstrålning.

Den här sommaren har hittills framför allt inneburit att det gällande värmerekordet (från 2011) nu är historia. Den 23 juli 2014 kl. 15.00 uppmättes nämligen lufttemperaturen 33,5 grader (i skuggan). Som jämförelse kan nämnas att den varmaste dagen ifjol, också mot slutet av juli, innebar en lufttemperatur på 26 grader.

Minnet är kort, framför allt i huden, därför kan vi kanske också påminna om campusvädret den 17 juni, då det var 6 grader på morgonen och 10 grader framåt eftermiddagen.

Noteras kan också att temperaturskillnaden på campus, under de 18 år som väderstationen varit i bruk, nu utökats till hela 66,5 grader. Det är skillnaden mellan sommarens värmerekord och gällande köldrekord, -33 °C, uppmätt den 28 januari 1999.

Bertil Janson
Foto: Anders Samuelsson