Hur var vädret? Jodå, helt okej. Som varmast 26 grader i skuggan och många dagar var det runt 25. Jaha, men var var du? På campusområdet i Umeå.

Det är nog inte många som tillbringat precis hela sommaren på campus i Umeå. Men en har gjort det, dygnet runt dessutom. Det är väderstationen vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik (som Vertex länkar till från startsidan). Här har campusvädret registreras sedan 1996, per automatik, timme för timme, med värden för allt från temperatur och luftfuktighet till lufttryck, vindstyrka, nederbörd och solinstrålning.

VAD GÄLLER SOMMAREN 2013 kan man konstatera att vädret hittills varit helt okej . Varmast var det den 24 juli, med 26 grader i skuggan. Regnat har det inte gjort särskilt mycket, men blötaste dygnet inföll den 13 augusti, med 34 millimeter regn. Blåsigast var det den 23 juli, med en vindstyrka på 12 m/s, vilket klassas som ”frisk vind”. Storm är det först vid vindhastigheter på 24,5 meter/sekund och mer.
Kallast var det,  inte helt förvånande, i början av sommaren. På natten till den 13 juni var temperaturen bara 2 grader ovanför nollpunkten.

KIKAR MAN PÅ GÄLLANDE väderrekord på campus kan man notera att det senaste bara är drygt två år gammalt. Den 10 juni 2011 slogs tidigare värmerekord i och med den nya toppnoteringen 32 °C.
Det är en bra bit ifrån köldrekordet på  -33°C  den 28 januari 1999. Blåsigast var det den 5 april 2007 (19 m/s) och mest regn under en timme föll den 22 januari 1996 (23 mm).

ÅTERSTÅR ATT SE OM kommande höst och vinter förmår rubba några av dessa rekord.