– Det är så mycket oärlighet och manipulerande inblandat för att dölja ett beroende. Det säger en umeåstudent som till slut bestämde sig för att söka hjälp för sitt alkoholmissbruk.

Hälften av studenterna i Vertex enkätundersökning uppger att dricker så mycket alkohol vid varje festtillfälle att det faller under definitionen för riskbruk. 20 procent av de som dricker har någon gång oroat sig över sina alkoholvanor.

Vertex har träffat en student vid Umeå universitet som har ett mångårigt missbruk bakom sig, men som nu varit nykter i tre år och som sedan ett halvår studerar på universitetet.
– Det är skönt att vakna nykter och att inte behöva ljuga för sin omgivning. Skulle jag dricka igen skulle jag kasta bort min utbildning och det vill jag verkligen inte.

Studenten vill vara helt anonym och får här heta X. Det var i tonåren som X började dricka alkohol, vilket snabbt eskalerade till den grad att gymnasiestudierna inte fullföljdes. Den följande tiden på Komvux innebar fortsatt drickande.
– Det är så mycket oärlighet och manipulerande inblandat för att dölja ett beroende. Mycket på Komvux sker på distans, så då behöver man inte visa ifall man är nykter eller inte.

X har i omgångar försökt sluta dricka, bland annat genom att söka hjälp, men var inte riktigt redo. Sedan testade X att flytta till en annan lägenhet. Det funkade inte heller.
– Jag tänkte att det skulle bli en nystart, men det blev det inte. Till slut, när beroendet tagit över allting i livet, nådde jag insikten att nej, det här går inte längre. Jag måste söka hjälp. Då var jag så trött på att ljuga och manipulera hela tiden för att dölja beroendet.

Räddningen blev behandling och möten med Anonyma alkoholister (AA). Tidvis har X behövt gå på AA-möten varje dag för att hålla sig nykter. Idag är det inte lika ofta, men behovet kommer alltid finnas där.
– Om jag inte varit där på två veckor märker jag det på mitt humör och tålamod jag har mot andra människor. Även under lång tid av nykterhet behöver man påminna sig om vem man är för att inte riskera ett återfall.

För en tid sedan inledde X universitetsstudier för första gången, men fick på grund av ett återfall avbryta, för att sedan ta upp studierna igen och slutföra utbildningen. Idag har X påbörjat en ny utbildning och ser positivt på framtiden.
I studentlivet är det inte ovanligt att det festas på helgerna. Är det svårt att befinna sig i en sådan miljö?
– Jag tycker inte det. Folk respekterar ifall jag säger att jag inte dricker. Man väljer också sitt umgänge, så jag umgås inte med de som dricker och går inte på krogen. Jag bor i korridor och där kan det drickas alkohol ibland. Men jag kan alltid stänga dörren och tycker jag det blir jobbigt kan jag gå på ett AA-möte.

X mår mycket bättre idag och understryker att det är AA som varit livlinan de senaste tre åren.
– Det hade inte gått annars. Det är mycket som händer under AA:s tolv steg och det känns spännande att leva. Möjligheterna kommer tillbaka och mina anhöriga och vänner litar på mig nu och stöttar mig i det liv jag lever nu.

Läs hela intervjun i Vertex nr 2-2017.

Text och foto:
Anders Samuelsson