Umeås ALS-forskarteam fick sig idag en rejäl kalldusch av Björklövens A-lag utanför T3 center.
– Vi är två olika lag som kämpar för olika saker, men idag delar vi samma mål: att öka medvetenheten om ALS, säger Anna Wuolikainen, forskningsingenjör vid Kemiska institutionen.

Anna Wuolikainen, forskningsingenjör vid Kemiska institutionen.
Anna Wuolikainen, forskningsingenjör vid Kemiska institutionen.

Chockade skrik blandas med skratt när de is- och vattenfyllda plastbyttorna vänds över Umeås ALS-forskarteam. För tredje året i rad utför de den välkända ”ice bucket challenge”. Utmaningen har sedan år 2014 fått människor i hela världen att hälla hinkar med iskallt vatten över sig och donera pengar, vilket har ökat stödet till ALS-forskningen avsevärt. ALS Association samlade in över 100 miljoner dollar på bara ett år, och i Sverige fick Hjärnfonden flera miljoner kronor under samma period.
– Vi är helt beroende av gåvor för att bedriva vår forskning, och när Ice bucket challenge kom till Sverige 2014 gav den ett enormt ekonomiskt tillskott, säger Peter M. Andersen, professor i neurologi vid Umeå universitet.

Amyotrofisk lateral skleros, ALS, drabbar årligen omkring 230 personer i Sverige. Sjukdomen angriper de motoriska nervcellerna i hjärnan och i ryggmärgen vilket leder till muskelförtvining och förlamning. Än så länge finns inget botemedel mot ALS, men forskningen som bedrivits vid Umeå universitet har de senaste åren gjort stora framsteg. I våras upptäckte forskarna att ett felveckat protein med namnet SOD1 bildar klumpar som reproducerar sig i nervcellerna, vilket ger den en central roll i sjukdomsutvecklingen. Denna upptäckt publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Clinical Investigation.
– Vi har tittat mycket på genförändringar och fokuserar mest på att hitta orsaken till sjukdomen och utveckla ett botemedel mot den, säger Peter M. Andersen.

För Umeås forskarteam är arbetet både hårt och disciplinerat, berättar Peter M. Andersen. Just nu håller skaran på drygt 30 personer på med tio olika projekt och dagarna är mycket intensiva. För dem innebar ice bucket challenge inte bara en möjlighet att öka medvetenheten för ALS, utan också en välbehövlig paus från arbetet på NUS.
– För oss är det här ett roligt tillfälle att göra något annat tillsammans än att forska. Något som bryter av mot vårt dagliga arbete. Jag ser redan framemot nästa år, säger Peter M. Andersen.

Text och foto:
Vendela Wikström