Johan Wellton är jonglören som själv tycker att jonglering är trist att titta på. Med lite komik i mixen blir det roligare, tycker artisten som den 11 oktober siktar på att roa Kultur på campus-publiken.

Redan som 12-åring uppträdde Johan Wellton som gatuartist. Han gick Cirkusgymnasiet i Gävle, specialiserade sig på jonglering och tränade tio timmar om dagen, vilket han är tacksam över idag, sisådär tjugo år senare.
– All ledig tid gick åt till träning och det är ju kul att bli riktigt bra på något, säger Johan.

Men han menar också att scennärvaro och att kunna läsa av en publik är långt viktigare än att visa upp teknisk skicklighet.
– Men en envis träningssida har jag fortfarande, fortsätter han.
– Den bästa skolan har varit att uppträda på riktigt. Att lära sig att möta en publik och att känna av en situation har gett mer än det jag lärde mig i skolan, menar Johan Wellton som tagit paus från tvättstugan för den här intervjun med Vertex, som görs över telefon.

Efter gymnasiet begav sig Johan Wellton utomlands och har sedan dess turnerat i 35 länder, bland annat med den spektakulära showen Glitch. Till Umeå kommer han med den mycket mer avskalade föreställningen Unplugged. Basen för hans shower har alltid varit jonglering.
– Jag tyckte att jonglering var trist innan jag började själv och har försökt hitta andra vägar, att det inte bara ska bli ”titta på mej”. Egentligen är ju mötet med människorna i en publik den stora grejen. Det handlar om kontakt, närvaro eller känsla i rummet. Inte om att kasta bollar.

Föreställningen på Kultur på campus , den 11 oktober vid lunchtid i Ljusgården, Lärarutbildningshuset, kommer förutom jonglering att innehålla snack med avstamp i jonglering.
En sak som ligger Johan Wellton varmt om hjärtat är komik. Att uppträdandet får en komisk inramning är därför inte ett långsökt antagande.
– Jag tittar väldigt mycket på stand up.
– Utmaningen med lunch­föreställningen i Umeå är att få till ett möte med publiken. Är folk öppna för det mötet? Eller vill de bara få i sig en bulle?

Catharina Bergman