I en tävling som anordnas på Konstnärlig campus i dagarna får studenter möjlighet att utveckla sjukvården. Detta med hjälp av kreativitet, nya innovationer och 3D-printrar.

Genom ny teknik ska de tävlande i Makeathon, som hålls på Sliperiet, utveckla var sin produkt som på något sätt ska kunna förebygga vår tids största livsstilssjukdomar, bland annat rökning, alkoholism och fetma.
– Det passade bra att kombinera vår vision med universitetsstudenternas kreativitet och deras sätt att utmana de gängse tillvägagångssätten, förklarar Inger Rönnberg, platschef på GE Healthcare i Umeå.

Det är GE Healthcare som i samarbete med Umeå universitet anordnar tävlingen, seminarier och andra aktiviteter på Sliperiet den 7–10 oktober. Syftet är att öppna företags och studenters ögon för nya tekniska utvecklingar och hur de kan användas.

Frivilliga har fått anmäla sig och nu har det landat i 30 tävlande. Detta är ett unikt tillfälle för studenter att pröva sin kreativitet och sina innovationer på ett funktionellt sätt.
– På något sätt känns det som den röda tråden som löper igenom alla andra saker som händer under dagarna, eftersom det blir den mest praktiska delen, säger Tobias Enholm som ansvarar för tävlingen.

Tävlingen arrangeras i samband med GE Garages globala turné som nu kommit till Umeå. Det är den enda stad i Europa där eventet har anordnats på ett universitetscampus, något som Inger Rönnberg tror är väldigt positivt.
– Mycket av det kreativa tänket kommer från studenter och därför tror jag det är en bra idé att involvera dem. Jag hoppas att GE Garages tar med sig det från Umeå. Och vårt Makeathon.

Till sin hjälp har de tävlande studenterna bland annat 3D-printrar, 3D-scannrar och laserskärare och förhoppningen är att tävlingen ska leda till en fysisk sak som ska kunna användas för det givna ändamålet.
– Det är lätt att de här uppfinningarna hypas och endast ses som en häftig grej, men det är viktigt att de faktiskt kan användas på ett sätt som skapar värde, menar Tobias Enholm.

Att tävlingen ska leda till producerandet av fysiska föremål var angeläget för arrangörerna eftersom tanken är att utmana de tävlande lite mer. Det ska vara svårare än att bara utveckla en app till en telefon och Enholm menar att utvecklingen av en fysisk produkt så snabbt är ett spännande och ovanligt sätt att jobba med idéer.
– Det är svårt att säga exakt vart det kommer landa, men det är därför det blir så kul.

På fredag ska varje grupp pitcha sin idé och en jury utser den slutgiltiga vinnaren.

Nelly Fernström

Läs mer om GE Garages i Umeå.