Sista biten upp till toppen blev kämpig för den ena, nedfärden svår för den andre. Alexander Nordvall och Sofie Eriksson är tillbaka i Umeå efter att ha bestigit Mount Kenya. 

Vertex intervjuade i förra numret civilekonomstudenterna Alexander Nordvall och Sofie Eriksson, som gillar friluftsliv och inte drar sig för att tentaplugga under bar himmel. Nu senast har de gjort en liten utflykt till Kenya för att bland annat bestiga Mount Kenya, det näst högsta berget i Afrika. Vertex fick tag i dem när de var på väg hem till Umeå.
Hur mår ni nu?
– Vi mår bra, men lite mer tid för återhämtning hade inte varit fel. Det var ingen vilosemester direkt, och nu väntar plugget igen, säger Alexander.
Vad var häftigaste upplevelsen under resan?
– Det är oslagbart att stå på toppen, och kunna blicka ned för att se vad man har åstadkommit. Annars var det en häftig upplevelse att ta sig från en tropisk regnskog med elefanter och apor, upp till klippor, snö och minusgrader. Kontraster.
Vad var jobbigast?
– Vi har nog lite olika synpunkter på det. Enligt Sofie, som blev sjuk dagen innan toppbestigningen så blev den sista biten till toppen extra påtaglig… Jag däremot, hade istället problem på nedvägen, just efter toppbestigningen då altituden kom som en käftsmäll.
Planerar ni någon ny friluftsexpedition framöver?
– Räkna med det! Husbilen vi nu sitter i kommer att användas som boende och transport runt om i de svenska och norska fjällen för massor av skidåkning under vintern och våren vid de tillfällen vi får. Sommaren får gärna vänta ett tag!

Bertil Janson

Läs längre artikel i Vertex nr 1-2015.
Alexander och Sofie om att plugga under bar himmel.