Två studenter från Umeå har gått till final i innovationstävlingen Sustainergies Cup. Nu har de chansen att vinna 25000 kronor vardera.
– Jätteroligt! Jag tror att jag har goda chanser i finalen, säger Sebastian Holmström.

Sustainergies är en förening som jobbar för att ge studenter möjlighet att jobba med hållbarhet i praktiken.Vertex skrev i höstas om Sustainergies verksamhet i Umeå.

Till innovationstävlingen Sustainergies Cup har studenter från hela världen bjudits in för att skapa idéer kring hållbarhetsutmaningar presenterade av tre svenska storbolag.

De femton finalisterna kommer från sju olika universitet i Sverige, Bangladesh och Australien. Torsdag den 9 mars hålls finalen i Stockholm, där tre vinnare ska utses och belönas med 25 000 kr.

Två av finalisterna, Ludvig Essebro och Sebastian Holmström, pluggar i Umeå. Ludvig Essebro, som studerar till jägmästare vid SLU, har presenterat sin lösning för Energimyndigheten i form av en hemsida. Under rubriken ”framtidens energi” lyfter Ludvig Essebro fram ett fiktivt flygbolag som går före genom att välja hållbara alternativ i alla led, flyga på tallolja och bygga flygplan av fossilfria material.
Vad tänkte du när du fick finalbeskedet?
– Jätteroligt! Det hade jag inte riktigt förväntat mig, eftersom jag valde en lite annorlunda lösning, säger Ludvig Essebro.

Den andra finalisten från Umeå, Sebastian Holmström, pluggar internationellt företagande och har i sitt bidrag till Skandia Fastigheter presenterat ett smörgåsbord av idéer inom cirkulär ekonomi som kan implementeras idag. Det handlar om förbättringar och tjänster som prövats av utländska företag, men som hittills inte använts i Sverige. Till exempel en leasingtjänst av ljus istället för försäljning av glödlampor och ett internt Blocket där använt material läggs upp för försäljning.
Vad tror du om dina chanser i finalen?
– Jag tror jag har goda chanser, absolut. Jag har rätt mycket kunskaper i cirkulär ekonomi sedan tidigare, säger Sebastian Holmström, som började skriva ihop sin uppsats bara en dryg vecka innan sista inlämningsdag.

Nästa vecka tar han tåget ner till finalen i Stockholm den 9 mars.
– Jag känner mig otroligt peppad. Det ska bli kul att se hur det går och träffa företag och andra studenter som är intresserade av hållbarhetsfrågor.

Uppdaterat: Sebastian Holmström vinnare i tävlingen.

Bertil Janson