– Jag kommer nog skippa att läsa pushnotiserna på telefonen för att inte skrämmas upp när jag är där, säger 24-årige statsvetenskapsstudenten Sef Meens Eriksson inför resan till Paris, där han och sex andra umeåstudenter bland annat ska demonstrera i samband med FN:s klimattoppmöte.

Den 30 november till den 11 december samlas världens länder i Paris för COP21, det tjugoförsta partsmötet under FN:s klimatkonvention. Mötet är särskilt viktigt eftersom länderna där ska enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla från år 2020. Imorgon tisdag beger sig Sef Meens Eriksson, tillsammans med sex andra studenter, till det nyligen terrordrabbade Paris. Anledningen är att de, bland annat, ska demonstrera i samband med FN:s klimattoppmötet.
– Vi som åker har alla ett stort samhällsintresse. För mig personligen är miljöfrågan överordnad allt och borde beröra alla.

Det förra klimattoppmötet hölls i Köpenhamn 2009 och beskrivs ofta som ett stort misslyckande, då det urvattnade avtal som togs fram saknade egentliga bindande krav. Dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt deltog och kunde inte dölja sin besvikelse i en intervju med Svenska Dagbladet, där han konstaterade att avtalet åtminstone ”var bättre än inget alls”.

Sef Meens Eriksson säger att han inte har några egentliga förhoppningar på årets klimatmöte men hoppas att de tiotusentals demonstranter som väntas inte låter sig nedslås trots detta.
– Vi vet att det blir ett dåligt avtal. Men vi åker ner för att få inspiration och samla energi från varandra. Efter Köpenhamn var det som att luften gick ur miljörörelsen och många kände hopplöshet. Därför satsar vi på att, trots att ämnet är seriöst, ha kul. Vi vill visa att det ska vara kul att engagera sig i miljöfrågan och att vi inte är några trädkramare som inte syns.
Varför väljer du att åka dit?
– Av två anledningar. Som statsvetare ser jag det som något lärorikt då man får vara med när ett avtal ska förhandlas fram av världsledare, organisationer och företag. Personligen vill jag påverka så mycket jag kan. Jag vet att min medverkan påverkar ungefär en tiondels kommatecken i Obamas liv, men för att hitta en mening i mitt liv vill jag göra något jag verkligen tror på.
Känns det inte hopplöst när alla vet att något måste göras men inget händer?
– Det är klar man kan känna det. Men det är tacksamt att vara i studentsituationen, då kan man få vara ideologisk och driven hela tiden.
Vad hoppas ni demonstranter åstadkomma?
– Vi vill visa oss, dra fokus till mötet och sätta press på politikerna genom att visa vad folket vill. Vi vet alla att den globala uppvärmningen får enorma konsekvenser för vår planet och att alla måste ta sitt ansvar inför detta.

Inledningsvis var det tänkt att Sef och hans vänner skulle delta i den stora demonstrationen som hade planerats hållas den 29 november. Men planerna ändrades och är nu inställd på grund av den terroristattack som drabbade staden.
– Vi fick veta att den inte får hållas på grund av att det skulle bli för många människor samlade på samma plats. Men det kommer hållas andra typer av demonstrationer runt omkring mötet. Det kommer också hållas en mängd aktiviteter de här dagarna, bland annat en stor förkonferens, konserter och det ger en chans att träffa andra likasinnade.

Sef säger att det inte pratas så mycket om Klimatmötet som det brukar på grund av att medias fokus hamnar på terrordåden. Och när jag frågar om han inte är rädd för att åka till Paris så tätt inpå terrordåden svarar Sef att han väljer att lita på de direktiv som ges.
– UD avråder i dagsläget inte från att åka. Sen läste jag att terrorhotet är på samma nivå sedan attacken på Charlie Hebdo. Nu har de dessutom förbjudit marschen och mycket runt omkring stängs ned under klimatmötet. Jag litar på att det går bra. Ser man krasst på saken kan man säga att Paris har nästan 12 miljoner invånare och 130 dog så man har oddsen på sin sida.

Text och foto:
Anders Samuelsson