Fyra studenter från juristprogrammet i Umeå kan titulera sig svenska mästare i juridik. Det är första gången ett lag från Umeå vinner tävlingen.
– Allt jobb vi har lagt ner och alla sena nätter gav resultat, säger Christian Postolovski.

Svenska juridiska mästerskapet är öppen för alla studenter från termin 4 på juristutbildningarna i Uppsala, Stockholm, Lund, Örebro, Göteborg och Umeå. Via ansökan, case och skrivna inlagor tog sig umeåstudenterna Robin Enander, Christian Postolovski, Tatjana Johansson och Elisabet Leth vidare i tävlingen.

Första etappen innebar lokalfinal i Hovrätten och sedan gick de vidare till riksfinal i Högsta domstolen i Stockholm. Den avgjordes i fredags.
– Jag och Robin och Elisabet och Tatjana var de två lag som fick högst sammanlagda poäng vilket ledde till att Umeå för första gången någonsin vann SM i juridik, säger Christian Postolovski.

Christian och Robin vann även det individuella priset, som bästa svarandelag, och ett pris på 10 000 kr.
Svårast i finalen var att caset innehöll många gråzoner utan givna svar, tycker Christian, och lite nervöst var det att plädera inför justitieråden i Högsta domstolen.
– Men jag talar nog för alla oss fyra när jag säger att man fick mersmak efter att nervositeten helt och hållet försvann.

När det stod klart att de vunnit kändes det klart overkligt.
– Oftast står det mellan de stora universiteten, men nu lyckades lilla Umeå vinna, vilket är en kvalitetsstämpel för institutionen och det jobb de lägger ner på oss juriststudenter. Det var även väldigt roligt för mig och Robin att vinna priset för bästa svarandelag då vi är barndomsvänner från lilla Arvidsjaur.
Vad betyder vinsten för er?
– Vinsten betyder otroligt mycket. Allt jobb vi har lagt ner och alla sena nätter gav resultat, sen tycker vi alla fyra att det är väldigt roligt att ha bidragit med denna historiska seger!

Bertil Janson