Umeå är en av tolv studentstäder som inte kommer kunna erbjuda sina studenter ett ”tryggt boende” under höstterminen. Detta enligt den årliga bostadsgranskning som görs av Sveriges förenade studentkårer, SFS.

SFS delar upp de svenska studentstäderna i tre kategorier: grön, gul och röd. De gröna städerna kan erbjuda sina studenter ett ”tryggt boende” inom en månad. Med tryggt boende avser SFS erbjudande om ett förstahandskontrakt. De gula kan göra det någon gång under terminen.

Men i de städer som rödlistats – där kan varken studentkårerna eller de största bostadsföretagen erbjuda studenterna ett tryggt boende, ens under hela terminen. Senast Umeå inte stod med på röda listan var 2013, då SFS bedömde staden som gul, sedan dess har rödlistningen varit permanent.

I årets rapport skriver SFS att det skett en viss minskning av kötiden i Umeå, tack vare satsningarna på nybyggen i kommunen. Men, fortsätter bedömningen, studenterna i Umeå kan inte förvänta sig ett förstahandskontrakt innan terminens slut, eller ett boende som sträcker sig längre tid än en termin.

Madelene Hägg är kundcenterchef för Bostaden AB, som totalt tillhandahåller 7 154 studentbostäder i Umeå.
– Det är ett jättetryck. Allra högst har det varit under de veckor då första och andra antagningsbeskedet kom.

För den som söker bostad hos Bostaden finns all information om hur man söker och vilken plats man har i kön på hemsidan. Trots det är det många som hör av sig via telefon, berättar Madelene Hägg.
– Det är många som ringer för säkerhets skull, för att höra om det går att få bostad utan att ha stått i kö.
Men det går inte – i alla fall inte hos Bostaden. Där krävs ungefär ett års kötid för ett studentrum, och mellan 2 och 3 års kötid för en studentlägenhet.

Studentbostäder på Tvistevägen nära campus.

Enligt SFS:s rapport är Umeås styrkor att hyrorna generellt är rimliga, liksom avstånden för att ta sig till och från universitet. Adam Lindgren, kårordförande för Umeå naturvetar-och teknologkår, delar den bilden.
– De nya bostäderna som byggts och fortfarande byggs ligger nära campus, vilket gör att studenterna slipper bo en timme bort. Det är kanon.

Adam Lindgren, NTK.

Men med det stora antalet studenter som börjar vid Umeå universitet varje terminsstart menar Adam Lindgren att det är svårt att hinna bygga bostäder i samma takt. Att Umeå står med på röda listan för sjätte året i rad tycker han är ”väldigt tråkigt”.
– För många studenter blir alternativet att vända sig till privata hyresvärdar, säger Adam Lindgren.

En av dem som gör allt för att få tag i boende inför hösten är Eric Hetting från Stockholm, antagen till läkarprogrammet. För att hitta boende har han annonserat på blocket.se, i lokaltidningar och i olika grupper på Facebook.
– Hittills har det gått sådär. Jag har blivit erbjuden att hyra källaren hos ett äldre par, men allra helst skulle jag vilja ha en etta. I och med att jag är lite äldre än de flesta som börjar plugga är jag inte jättesugen på att bo i korridor, men det går inte att vara kräsen just nu.

Till andra bostadssökare är hans främsta tips att ligga i.
– Det är bara att lägga mycket tid på det, som om det vore ett jobb. Jag kastar ut krokar överallt, även om boendet inte är exakt det som jag tänkt mig.
Och om det inte löser sig innan terminsstart får han bo hos en kompis.
– Eller på något av de akut-boenden som medicinarkåren tillhandahåller.

Tiffany Lindfors.

Bostadssökande är även Tiffany Lindfors, också hon från Stockholm, som kommit in på gastronomiprogrammet. Liksom Eric Hetting har hon annonserat på många olika plattformar, och hittills fått omkring tjugo olika svar.
– Först kände jag mig stressad över bostadssituationen, men nu har jag istället beslutsångest över vilket boende som är bäst.

Tiffany Lindfors tipsar om att lägga ut en bild på sig själv i annonsen, så att potentiella hyresvärdar kan se vem det är som vill hyra. Hon håller med Eric Hettings om att det första studentboendet inte nödvändigtvis måste vara ens drömboende.
– Du kanske inte kommer trivas på första stället du hamnar på, men du kommer garanterat att hitta en annan bostad eller kompis som du kan dela med väl på plats, säger hon.

Hennes plan är att göra just så: välja ut det bästa alternativet för att sedan i lugn och ro kunna leta vidare efter ett mer långsiktigt boende.

Sofie Gisslén