En förebild för barn med svår uppväxt, så beskriver äventyraren Aska Liv Åkermark hur hon skulle vilja vara. Hennes nästa utmaning: att delta i Fjällräven Polar.

Aska Liv Åkermark kommer från Nyland i Höga Kusten och studerar första terminen på Tränarprogrammet, Umeå universitet. Men hennes hjärta ligger annanstans: i sina resor och äventyr. Hennes barndom är fylld av tunga upplevelser som hon kämpar med genom att utmana sig själv.

Hundspannsexpeditionen Fjällräven Polar börjar i de norska fjällen och slutmålet ligger i Väkkäräjärvi, Sverige. Deltagarna för sina hundslädar 300 km igenom de snöklädda landskapen i temperaturer som kan sjunka ner till minus 30 grader. Deltagarna till expeditionen väljs ut från hela världen genom en nät-omröstning och en jury. Tjugo personer deltar, av de kan högst två svenskar få en plats.

Därför är det svåra inte bara expeditionen, utan även att bli utvald. För Aska Liv är det fjärde gången hon försöker, och hon tänker inte ge upp.
– Det är en dröm. Då gör man det man kan för att komma dit, säger hon.

Aska Liv senaste äventyr planerade och utförde hon helt själv, en cykeltur på 1400 km runt hela Island. I samband med det startade hon en insamling till Maskrosbarn, en välgörenhetsorganisation för barn i otrygga familjeförhållanden.
– Jag hade bestämt att jag skulle berätta hur jag hade haft det när jag växte upp. Jag valde just Maskrosbarn för att jag kan relatera till det, säger hon.

Med sina äventyr vill Aska Liv inspirera barn, som precis som hon, haft en svår uppväxt.
– Det är jättemånga som har haft det lika jävligt som jag, säger Aska Liv och berättar att hon vill visa åt andra barn som haft det svårt att det går att gå vidare, det som inte dödar en blir man starkare av.

Benjamin Backlund

Den som vill hjälpa Aska Liv i Fjällräven Polar kan rösta på henne här. Röstningen pågår till den 15 december.