Det är nog bara en dag på året man kan se studenter kasta sig huvudstupa rakt ner i campusdammen för att fånga ett äpple med munnen. Men så är det bara Dammplask en gång per år också.

Löven gulnar, dagarna kortare och studenter plaskar i dammen. Ja där har ni tre säkra tecken på att hösten är här. Under onsdageftermiddagen fylldes campusdammen med studenter som åkte kana, spikade spikar och naturligtvis med sällan skådad frenesi försökte korsa dammen på sina egenhändigt konstruerade flottar. Och visst plaskades det i det grumliga, och i ärlighetens namn tämligen illaluktande, vattnet..

Det blev Öppen ingång som lyckades bäst med att ta sig över dammen, men då Dammplasket består av ett flertal tävlingsmoment (Kubb-stafett, vattenrutschkana och Norsk brännboll för att nämna några) fick de nöja sig med en tredjeplats totalt sett. Vann gjorde Bygg, med ET som tvåa.

Nytt för i år är att Dammplasket är ett IQ-projekt, då det numer är en helt alkoholfri tillställning.
– Att Dammplasket nu blir ett IQ-projekt visar att vi jobbar på rätt sätt med dessa frågor. Jag hoppas att vårt förebyggande arbete mot alkohol i samband med Dammplasket kan inspirera andra studentkårer att göra samma sak, säger Maja Stenberg, studiesocialt ansvarig vid Umeå naturvetar- och teknologkår.

Ett IQ-projekt är, enligt IQ själva, ”ett bra exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar”. Syftet med IQ-projekten är också att sprida dem vidare som goda exempel så att fler kan göra mer.
– Sättet som Umeå naturvetar- och teknologkår arbetar för att skapa både roliga och alkoholfria arrangemang är ett bra exempel på hur man kan arbeta förebyggande mot alkohol bland studenter. För oss på IQ var det självklart att detta skulle bli ett IQ-projekt, säger Maria Sundström, ansvarig för IQs nätverk.

Text och foto:
Anders Samuelsson