Under året har vepor som markerar de åtta samiska årstiderna hängt vid Humanisthusets entré. Nu börjar höstvintern och idag hängs en ny vepa upp.

Både konstverk skapade särskilt för vepan och gamla alster har under året fungerat som årstidsvepor på campus för att markera de samiska årstiderna. Den samiska förvintern eller höstvintern (Tjaktjedaelvie) börjar den 20 november och i samband med det hängs en ny vepa upp.

Den Umeåbaserade konstnären Per Enoksson ligger bakom konstverket ”Merde!” Det föreställer en same som sitter och betraktar hur en del av bilden liksom invaderas av mer modern konst.
– Jag hittade textilbrodyren på en second-hand butik för cirka 15 år sen. Det jag har lagt till på bilden reflekterar identitet och den romantiserade, koloniala synen på urfolk som finns runt om i världen. I detta fall samerna, säger Per Enoksson om verket.

Redan för 16 år sedan diskuterades någon form av samisk utsmyckning på campusområdet, men det rann snabbt ut i sanden och det är först i år som denna tanke blev till verklighet.
– Det här projektet kanske inte ser så storslaget ut, men det har en oerhört stor betydelse för att synliggöra att Umeå universitet ligger i Sápmi och står på samisk mark, säger Kristina Sehlin Macneil, projektledare för årstidsveporna (t.v. på bilden, tillsammans med Ellacarin Blind, Svenska samernas riksförbund).

Läs mer i Vertex nr 9-2017,
som utkommer den 1 december.

Mats Pääkkölä