Cykel, caféplugg och engagemang. Det är några av de tips som kan underlätta livet för de tusentals nya studenter som börjar vid Umeå universitet i höst.

Som ny student bombarderas man av nya intryck under de första veckorna. Att göra-listan blir snabbt väldigt lång när lånekort ska fixas, kurslitteratur ska beställas, schemat ska bli förståeligt och klassrum och föreläsningssalar hittas. Utöver studierna ska även det sociala livet – med studentmottagningar, klassfester och nya vänskapsband – falla på plats.

Vertex bad Umeå studentkårs och Umeå naturvetar- och teknologkårs studiesocialt ansvariga Irma Olofsson och Erik Sjödin dela med sig av sina bästa tips för att göra studietiden lite lättare och roligare.

– Skaffa en cykel så snabbt som möjligt och se till att cykeln har ett fungerade lyse, tipsar Irma. Annars kan det bli dryga böter om polisen ser dig. Då cykelstölder tyvärr är ganska vanligt bör man  också investera i ett bra lås. På vintern, när det kan vara svårt att cykla, bör man undvika att köpa enkelbiljetter på bussen. Köp ett busskort istället, det tjänar man på.

ERIK TIPSAR OM ATT FÖRSÖKA hålla kontakten med dem man träffar från mottagningen där både äldre kursare och studenter från andra program närvarar. Ett annat sätt att vidga sin umgängeskrets kan, enligt Erik, vara att engagera sig i ideellt arbete. Han berättar att han under sitt första år mestadels umgicks med klasskamrater och någon enstaka äldre och ett helt nytt studentliv öppnade sig när han började engagera sig vid sidan av studierna.

– Det var helt otroligt vad min kompiskrets och möjlighet till aktiviteter ökade. Det viktiga är inte vad man engagerar sig i, utan hitta det som du njuter av.

Irma håller med om att engagemang berikar studentlivet. Hon menar att det är bra och roligt att engagera sig i programföreningar, delta i olika aktiviteter eller liknande.

–  Första tiden är det studentmottagningar och att delta, i den omfattning man vill, gör att man kommer in i gemenskapen på ett bra sätt.

FÖR ATT UNDERLÄTTA STUDIERNA måste man lägga lite pluggtid på kvällen också, menar Erik. En bra idé är att läsa kurslitteraturen innan föreläsningen. Då är det lättare att hänga med och framförallt kan man få svar på de frågor som uppstod under läsningen.

– Om man har svårt att komma ihåg vad som sägs på föreläsningar bör man alltid anteckna, gärna med färgpennor för olika kategorier, och läsa igenom anteckningarna när du kommer hem.

Irma berättar att om man vill komma bort från campus för en stund finns det bra caféer nere på stan. Bibliotekscaféet och Café Station är två ställen där man kan sitta och plugga hur länge man vill.

– Det fungerar väldigt bra om man har grupparbeten då man kan fika medan man pluggar. Café Station har dessutom studentrabatter.

Finns det något man bör undvika under sin studietid?

– Försök att inte deppa på grund av de långa, mörka vintrarna, säger Irma. De som kommer söderifrån kan ibland göra det. Men solen och värmen kommer tillbaka, jag lovar!

– Stressa inte igenom studietiden, utan ta vara på den, menar Erik. Det har potential att bli den bästa tiden i ditt liv.

TEXT OCH FOTO:
ANDERS SAMUELSSON