Kön ringlade sig lång när kostvetarprogrammets utbildningsrestaurang slog upp portarna.
– Syftet med restaurangen är att kombinera teori med praktik och ge studenterna en värdefull erfarenhet inför arbetslivet, säger Sofia Rapo.

Varje år får studenterna som går tredje terminen på kostvetarprogrammet under några veckor starta och driva en restaurang på campus. Förutom det praktiska arbetet ingår i kursen att planera menyer utifrån hälso-, miljömässiga och ekonomiska aspekter och att näringsberäkna måltider.

Efter examen kommer många av studenterna på kostvetarprogrammet att arbeta som kostchefer och livsmedelsinspektörer och även om matlagning inte ingår i dessa yrken betonar Sofia Rapo, lärare i kursen Måltidsservice, vikten av att studenterna lär sig laga mat.
– Vi kan näringsberäkna en måltid och få den att se perfekt ut, men i praktiken måste maten också smaka gott för att människor ska vilja äta den, säger hon.

Erica Nilsson är en av studenterna som driver restaurangen. På gymnasiet gick hon Hotell- och restaurangprogrammet och därefter har hon arbetat en hel del i caféer innan hon valde att börja studera till kostvetare.
– Det jag tycker är mest intressant med kursen Måltidsservice och utbildningsrestaurangen är att vi får lära oss pappersarbete, planering och att vara ledare. Efter examen vill jag jobba som kostchef och jag tycker det är jättebra att vi får driva den här restaurangen eftersom vi lär oss hur arbetet fungerar i verkligheten.

På menyn finns varje dag en vegetarisk maträtt, dels på grund av miljö- och hälsoskäl men också för att efterfrågan på köttfria måltider har vuxit.
– Allt fler människor väljer att äta vegetariskt, och det kommer mer och mer influenser från andra länder. Personligen lagar jag helst vegetariskt, både för miljöns skull och för att jag tycker det är godare än rätter med kött, säger Erica Nilsson.

Utbildningsrestaurangen hittar du på plan 3 i Lärarutbildningshuset. För(s)köket, som restaurangen heter, kommer att hålla öppet vardagar kl. 11.30-13.00 fram till och med den 17 december. Det går bra att köpa matlåda. Mer information och meny finns på Umeå universitets hemsida.

Text och foto:
Vendela Wikström