Att sommaren i Umeå varit rätt tveksam, åtminstone vädermässigt, bekräftas av väderstatistiken på campus.

Värmeböljorna har inte direkt avlöst varandra sommaren 2017. Å andra sidan har det inte heller regnat särskilt ofta eller mycket. Så kan man sammanfatta det lokala vädret under sommarmånaderna på campus i Umeå. Detta med hjälp av statistik från väderstationen på Teknikhusets tak. Här registrerar institutionen för tillämpad fysik och elektronik allt från temperatur och luftfuktighet till lufttryck, vindstyrka, nederbörd och solinstrålning.

För tre år sedan slogs värmerekord på campus med 33-gradig värme i slutet av juli. Sommaren 2017 var det som varmast runt 23 grader ett par dagar kring månadsskiftet juni-juli och den 3 augusti. Ungefär lika varmt var det vid examenstider den 15 juni.

Tilläggas kan att det var 2 grader (plusgrader!) natten den 2 juni och (hela) 3 grader varmt natten den 22 juni. Under ”högsommaren” var temperaturen som lägst nattetid den 8 juli och 31 juli, med 6 plusgrader.

Trots det svala vädret har varken regnat särskilt mycket eller ofta på campus. Första sommarmånaden var bara något blötare än juli och augusti, då det knappt föll några regnmängder värda att nämna. Förutom nu på slutet, med sommarens regntopp – drygt 5 millimeter nederbörd – onsdag den 16 augusti och nästan lika mycket lördag den 19 augusti.

Någon supersommar blev det alltså aldrig på campus i Umeå, så den 99,9-procentiga majoritet som befann sig någon helt annanstans missade inte ett skvatt.

Bertil Janson
Foto: Anders Samuelsson