Nu kan man vakna med Umeå studentradio. I februari sänds första morgonprogrammet i studentradions historia.
– Jag tror folk kommer tycka det är roligt – och en bra start på morgonen, säger PR-chefen Rasmus Senator.

Umeå studentradio hörs på frekvensen 102,3 och programmen går även att lyssna på  via hemsidan. Fram till nu har radiolyssnare kunnat ta del av studentradions program enbart på vardagskvällar, men nu utvidgas verksamheten med att även innefatta morgonsändningar via radions hemsida. Går allt enligt planerna sänds premiärprogrammet måndagen den 9 februari.
– Den enda skillnaden till övriga program är att vi inte kommer att sända i etern utan endast på webben. Man kan också lyssna via TuneIn-appen, säger Rasmus Senator, PR-chef för Umeå studentradio.

Satsningen beror dels på att man vill utvidga verksamheten utöver etertiden och dels på att medlemmarna ska få en chans att göra något utöver sina vanliga sändningar. Förhoppningen är att nå en bredare publik och att fler studenter ska lyssna.
– Radio brukar ju vara ganska lätt och skönt att lyssna till på morgonen, om man ser till P3 som har morgonsändningar så är det ju något som faktiskt funkar.
Vilket slags innehåll blir det?
– Vi kommer att ha olika teman på programmen, allt ifrån vad som händer på campus till något större tema som kärlek eller biologi – vad som helst egentligen. Men vi ska ha ett huvudtema för varje program. Sen är tanken att alltid ha en gäst med, helst någon på campus, till exempel någon som forskar i något ämne. Som en talkshow helt enkelt med lite lättare inslag, musik och kanske någon student som får säga sitt.

Morgonradion kommer att sändas på måndagar och fredagar klockan 08.00–10.30. Måndagens program går i repris tisdag till torsdag medan fredagens repris kan höras på veckosluten. Rasmus Senator tillägger att det kan bli aktuellt med fler sändningar om intresset är stort, målet är att kunna sända måndag-fredag.
– Allting kommer vara live, det är ju roligare att lyssna på också.

Varje program sänds av 2-4 studenter samt en producent som sköter ruljangsen bakom med gästbokningar och schema. Ett brett utbud av teman i likhet med den nuvarande programtablån ska förhoppningsvis väcka intresset även för morgonsändningarna, tror Rasmus.
Hur stor lyssnarskara tror du att ni har?
– Jättesvårt att säga, det är dyrt att göra sådana undersökningar med eterradio. Jag tror det finns väldigt mycket utrymme för att studentradion ska kunna bli stor, särskilt då vi pratar om Umeå-relaterade saker, sådant som folk är intresserade av helt enkelt. Förhoppningsvis blir det mycket fler lyssnare efter att morgonprogrammet kör igång.

Text och foto:
Petra Marjamäki

Läs också:
Studenterna som gör sina röster hörda  (Umeå studentradio – Månadens förening i Vertex, oktober 2014)