För länge sedan lagade tandläkare hål i patienters tänder i tandläkarkliniken i källarvåningen Väst på stan i Umeå. Idag bor musikstudenten Ale Högström här med sin sambo och en kompis. Välkommen till underjorden!

Ale Högström möter oss på markplan, för att sedan visa oss vägen en trappa ner, till hans hem som ligger Väst på stan. Källarlägenheten har många rum, några mindre men de flesta ytorna är stora. En del av rummen skiljs åt med vanliga, kommunalt ljusgula väggar, men på vissa ställen är väggarna utbytta mot stora glasfönster, något som är kvar sedan tandläkartiden från förr.

Vårsolen når källarlägenheten och den gamla tandläkarklinikens färgsprakande golv som värmer våra fötter. Ale berättar att han inte alls är förtjust i golvet.
– Det liknar sådant golv som finns på dagis. Det är lite studsigt så att inte ungarna ska slå sig för hårt när de ramlar med huvudet före, säger han skrattar.

Ale och hans flickvän hade tur och fick hyra lägenheten av rumskompisen redan när de flyttade upp i augusti förra året. De båda är hemmahörande i Skåne och har bara bott hemma tidigare så när de väl fick flytta in var de väldigt nöjda, trots att lägenheten ligger under markhöjd med få ljuskällor och ett kök som bland annat saknar ugn. Men Ale klagar inte.
– Vi bor väldigt nära centrum vilket är behagligt, och nära älven. Det negativa är att vi inte har någon balkong, det skulle jag verkligen vilja ha. Nu måste man stå på tå för att se hur vädret är. Sedan är det ingen ventilation och köket är ett gammalt fikarum, berättar han.

Vi upptäcker de stora fönstren som påminner om den gamla tandläkarkliniken igen. Kanske låg röntgenrummet i Ale och hans flickväns nuvarande sovrum? Men varken Ale eller rumskompisen som de hyr av vet speciellt mycket om det. Något som är aningen spännande är det enorma, gråa kassaskåpet i hallen. En nyfiken men mystisk känsla väcks.
– Först trodde vi att det kanske var gastuber inuti, men sedan berättade vår rumskompis att han hade fått upp skåpet och hittat massa papper där inne, berättar Ale.

Mitt i vardagsrummet står två lastpallar som är övertäckta med en filt med en amerikansk flagga på. Ale berättar att det är det mest udda prylen de har i lägenheten.
– Lastpallarna med filten är mest till för att sitta på när vi har många vänner på besök och när inte alla får plats i soffan. En gång användes de som en säng också då en kompis sov på den, säger han och skrattar.

Läs hela reportaget i Vertex nr 3-2016.

Greta Hansson Vikström
Foto: Linnéa Forssell