Hur är Umeå som sommarstad för studenter? Vertex har träffat Hanna, Jens och Mathilda för ett snack om förväntningar och tips inför den kommande sommaren i stan.

För andra året i rad ska Hanna Lundin, som studerar civilekonomi, spendera sin sommar i Umeå. Förra året var hon i Umeå i över en månad och sommarjobbade på Ica Maxi. När hon var ledig hängde hon med ett tjejgäng i en villa på Teg, umgicks med några vänner vid deras segelbåt och spelade bilbingo.
– Ibland slutade bilbingon med att dränka den uteblivna vinsten på uteställena Rex eller Båten, säger hon.

Hanna blev kvar i Umeå eftersom många av hennes kompisar skulle vara kvar och ingen i hennes hemstad skulle vara hemma – så hon bestämde sig för att testa något nytt.

Det bästa med att vara i Umeå över sommaren tycker hon är att det är så fint vid älven, inte minst när alla restauranger öppnar där.
– Det blir så härlig atmosfär i stan!

Det tråkigaste tycker hon är att det är dålig närhet till badplatserna. Hon är vanligtvis van med fem badalternativ inom 15 minuters cykeltur.
– Här finns det verkligen inte många ställen och så är det skitkallt i vattnet. Tråkigt är också att universitetet, Ålidhem och Tvistevägen blir helt dött. Det var läskigt och nästan spöklikt att cykla till Tviste de få gångerna jag var där, säger Hanna Lundin.

Förra sommaren upptäckte Hanna något som hon inte varit med om tidigare under läsåret. På tisdagarna gick nämligen väldigt många ut. Hon önskar att den kulturen ska leva vidare när alla studenter är här. Bilbingot är en annan sak som lockar.
– Jag ska också försöka grilla mer ute och hänga vid Nydala.

Jens Brånalt och Mathilda Engfors Nyqvist ska ta vara på sommaren i Umeå för första gången. De har fått jobb på Norrlands Universitetssjukhus, på IVA respektive en barnavdelning. Jens läser till läkare och Mathilda till sjuksköterska.

Jens har en vecka ledigt och då vill han ut i skogen.
– Jag vill klättra och kanske ta mig upp till fjällen om jag har mer än en dag ledigt. Det blir nog lite vildmarksäventyr. Tidigare har jag inte varit så sugen men nu så!
Mest ser han fram emot att det är mer folk på stan och att det finns mer saker att göra. Dessutom kommer han kunna vara ute mer då det är ljusare.

Mycket jobb blir det också för Mathilda Engfors Nyqvist, som undersköterska på sjukhuset. Hon kommer från Borås men satsar nu på en sommar i norr, något hon ser fram emot.
– Det ska bli spännande och roligt! Jag tror att det kommer vara mer folk ute på stan men färre på IKSU, campus, Ålidhem, ja där studenterna hänger. Jag ser också fram emot båten, uteserveringarna, inget plugg och lön.

Text och foto:
Greta Hansson Vikström

Läs längre artikel i Vertex nr 5-2016.
Läs också: Några somriga guldkorn för dig som stannar i stan