En het SM-semifinalserie väntar för Udominate och revanschlusten från fjolårets silver är stark i ett lag kryddat med elitidrottsstudenter från Umeå universitet. – Vi har alla förutsättningar att lyckas, säger lagkaptenen Salome Kabengano.

Att spela basket, träna och tävla är för Salome Kabengano och Katharina Fasth Gillstedt lika självklart som att äta, sova och andas. Båda har i yngre år utövat flera andra sporter, men det är i basketen den största passionen funnits.
– I min släkt har vi alltid spelat basket. Jag brukade följa med mamma till hallen när jag var liten, och när jag var fem år började jag spela själv, säger Katharina Fasth Gillstedt.

Parallellt med elitsatsningen i basket studerar båda två på heltid, Katharina till läkare och Salome till socionom. Att hitta balans i kombination med många träningstimmar i veckan och drygt 50 matcher under en säsong, beskriver de som den tuffaste utmaningen.
– Man måste vara extremt disciplinerad för att klara av det. Det är inte bara studier och sport som ska planeras, man ska också hinna vila, äta och umgås socialt. Även de delarna är extremt viktiga för att prestera, säger Katharina, som får medhåll av Salome.
– I början var det tufft att balansera tiden, framförallt att hinna med vilan. När man är så tävlingsinriktad i sin idrott kan det vara svårt att koppla bort det i studierna, man vill vara bäst där också. Man måste inse att det inte går att satsa 100 % på alla plan, säger hon.

Men även om basketen tar tid som annars kunde använts till mer studier, förklarar Salome att hon har nytta av sporten även utanför planen.
– Från basketen har jag lärt mig samarbeta bra. Man kastas in i ett lag med andra människor och måste samarbeta för att vinna, säger Salome.
Katharina och Salome har höga mål och att spela OS är den största drömmen. Men dessförinnan ligger fokus på betydligt närmare håll.
– SM-guld såklart! säger de i munnen på varandra, innan de sluter upp med resten av laget för att fila på formen inför semifinalserien mot Sallén Basket.

Första semifinalen spelas torsdag 7 april klockan 19.00 i Udominate Arena i Umeå. För det lag som vinner tre av de kommande matcherna väntar sedan finalserien med start den 20 april.

Text och foto:
Vendela Wikström