– Inom radio får man chansen att göra sin röst hörd, prata med och möta människor. Det passar mig väldigt bra, säger studentradions Amanda Darehed om lockelsen till radiomediet.

Amanda Darehed är ordförande för Umeå studentradio (USR), men även verksam som programledare. Vertex träffar henne en halvtimme innan sändningen av Radio Gaga, som hon leder tillsammans med Jessica Ehrby och Rasmus Senator, för att prata om drömjobbet och studentradions ställning. Vi får även en inblick i hur man presenterar ett ämne man inte är fullt insatt i. I direktsändning.
– Huvudtemat för programmet är brittisk musik, men även ett undertema. Idag är det brittisk hip-hop, vilket inte är vår starka sida så det blir en del googlande.

I den nya lokalen i Samhällsvetarhusets bottenvåning inväntar de att sportprogrammet Hat Trick ska sluta. Amanda säger att den nya studion blev en klar förbättring då de letade efter en större lokal där det finns utrymme att prata, äta lunch och umgås. Kort därefter ljuder Queens välkända intro till Radio Gaga och programmet kan börja.

Medan musiken spelas pratar de tre programledarna ihop sig om vem som ska säga vad. Fakta om nästa artist googlas fram för att användas i presentationen två minuter senare.
– Vi snackar ihop oss lite innan sändning men vi vill ändå vara spontana då vi trivs med det, säger Amanda Darehed.

Text och foto: Anders Samuelsson

Läs mer om Umeå studentradio i Vertex nr 8-2014,
som utkommer den 4 november.