I hörsal A i Lindellhallen blev det kolsvart när universitetet drabbades av strömavbrott. Men med sina telefoner lyste studenterna upp lokalen och föreläsningen fortsatte. Händelsen filmades och har fått över 40 000 reaktioner på sociala medier. 

Det var strax innan 10.00 i måndags som stora delar av Umeå universitet drabbades av strömavbrott. Jörgen Sandström, säkerhetssamordnare, uppgav då till Svt att stora delar av verksamheten låg nere på grund av en, enligt Umeå Energi, avgrävd elkabel.

Men trots frånvaron av elektricitet kämpade studenterna och läraren i hörsal A i Lindellhallen vidare. Till skillnad från många andra lektionssalar på universitetet saknar hörsalarna i Lindellhallen fönster, vilket gjorde att lokalen blev helt svart.
–  För att kunna se något så tog alla upp mobilkamerorna för att lysa upp rummet, och det blev väldigt ljust när ungefär 40 procent av mobilerna lyste och därav drog läraren ett skämt att ”det här skulle ju kunna funka” och menade på att det blev tillräckligt ljust i salen för att alla skulle kunna se tavlan. Och då fortsatte vi till sista stund av lektionen på det sättet, säger Jenni Sandgren, som studerar industriell ekonomi.

Hon filmade händelsen och lade ut den sex sekunder långa filmen på Snapchat. En vän delade sedan klippet på den sociala nyhetssidan Reddit. På onsdagen har inlägget, med titeln “We’re helping!”, fått mer än 40 000 reaktioner och över 890 kommentarer.
– Jag tyckte det var häftigt att folk hade uppmärksammat det som en rätt häftig grej och att det hade fått sådan snabb spridning, säger Jenni Sandgren.

Strax efter 11.00 på måndagen var strömmen tillbaka. Se filmen från föreläsningssalen här och läs kommentarerna här.

Vendela Wikström