I helgen avgörs student-SM i ridsport  på Hippologum. Det tävlas i två discipliner, dressyr på lördag och hoppning på söndag. På lördag kväll hålls också en SM-fest med eftersläpp.

Det är ridföreningen Akademiska ryttarklubben i Umeå , Arkum (som Vertex skrev om förra våren), som arrangerar evenemanget tillsammans med Sveriges Akademiska idrottsförbund och Umeå Ryttarförening.

Beatrice Gustafsson, som läser juristprogrammet och ifjol var ordförande i Arkum, berättar att evenemanget hålls varje år och att studentryttarna den här omgången hör till universiteten i Umeå, Lund, Linköping och Uppsala. Det är alltså fyra universitet som gör upp om vilka som blir svenska studentmästare i ridsport 2014. Det var ett bra tag sedan Umeå senast var värdstad för evenemanget så det var nu Umeås tur igen.

De tävlande studenterna har inte med egna hästar till Umeå utan hästarna lånas på ridanläggningen. Det innebär att ryttarna bara har ungefär fem minuter på sig att lära känna den häst de ska tävla på.

Tävlingen blir en sorts knock-out-system där varje häst rids av två eller tre olika ryttare och bäst av dessa tre går vidare till nästa omgång. För att det ska bli samma antal ryttare per häst i semifinalen går vid behov en ”Lucky Loser” vidare från grundomgången. Den ”tursamma förloraren” är helt sonika tvåan.

Nivån är hög på alla deltagande ryttare, menar Beatrice Gustafsson, men tillägger att studentföreningen i Lund är störst och har många väldigt duktiga ryttare. Är det något lag Arkum fruktar i helgen så är det Lund, men de är inte oövervinnerliga.
– Vi vann hela den kombinerade klassen 2012 och vi vill gärna tillbaka till toppen, säger Beatrice Gustafsson glatt.

Hippologum ligger fem kilometer utanför Umeå. Man kommer dit med cykel längs gång- och cykelbanan som går ända fram, eller med bil längs väg 363. Det är fri entré hela helgen. Boendet för tävlingsryttarna är föga glamoröst, de sover i sovsäck i stallet, men titeln svensk mästare i ridsport 2014 och pokalen skimrar desto mer.

Annelie Markgren
Foto: Elin Backström