1553 kronor för det billigaste bokpaketet och 1828 kronor för det dyraste. Det blev resultatet när Vertex jagade den  billigaste kurslitteraturen.

Terminsstart och dags att införskaffa den ack så viktiga kurslitteraturen. Om man inte föredrar att sitta i Röda rummet på ub och läsa, utan vill ha dygnet runt-tillgång till litteraturen, måste man antingen köpa eller låna böckerna. Vertex tittade närmare på hur priserna skiljer sig åt på bokus.se, adlibris.se, bokia.se och cdon.se – fyra av de största sajterna för studentlitteratur. Vi jämförde i även samma titlars pris på Campusbokhandeln i Umeå, som säljer begagnad studentlitteratur, samt Åkerbloms bokhandel i centrala Umeå.

I UNDERSÖKNINGEN valdes en bok från en förstaterminskurs på ett program vid varje fakultet vid Umeå universitet, närmare bestämt ämneslärarutbildningen med inriktning mot gymnasiet, civilekonomprogrammet, civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, programmet för medie- och kommunikationsvetenskap  samt läkarprogrammet. Böckerna är i samtliga fall obligatorisk någon gång under programmets början.

bokpriser-diagramRESULTATET VISAR ATT det lönar sig att surfa runt och jämföra priser i jakt på studentlitteraturen (klicka på diagram t.h.). Det billigaste nätalternativet är att beställa samtliga böcker från cdon.se, där totalpriset för bokpaketet blir 1 553 kronor. Dyrast blir det att beställa bokpaketet från bokia.se, där priset landar på 1 700 kronor. Det fanns ingen sajt där samtliga titlar var billigast. Väljer man de billigaste titlarna från olika sajter blir totalkostnaden något lägre, 1 543 kronor. Fraktkostnad tillkommer inte – boksajternas vanligaste villkor är fri frakt vid köp över 100 kr.

ÄNNU BILLIGARE BLIR det om man köper sin litteratur på Campusbokhandeln i Umeå. Inte alla, men fyra av fem titlar fanns att tillgå den 13 augusti och samtliga fyra visade sig vara det billigaste alternativet. Dyraste totalt sett är att handla all sin litteratur i bokhandeln, där priset blir 1 828 kronor – å andra sidan får man här böckerna direkt i handen.

 UNDERSÖKNINGEN GJORDES den 5–14 augusti – vissa av priserna kan ha ändrats därefter.

ANDERS SAMUELSSON

Fotnot: Läs  om för- och nackdelar med olika sätt att skaffa kursböckerna i Vertex nr 6-2013, utkommer 3 september.