Bildmuseet stoltserar numera i den högsta byggnaden på Umeås konstnärliga campus. Till helgen är det dags för 5-årsjubileum sedan flytten från Gammlia-området och det sparas inte på krutet.

Katarina Pierre, museichef.

Katarina Pierre, museichef och konstnärlig ledare på Bildmuseet, berättar att Umeå universitet grundade Bildmuseet på 80-talet för att öka tillgängligheten till konst i norra Sverige. Universitetet, som statlig myndighet, kunde låna verk från statens konstsamlingar och konstintresserade behövde då inte längre åka ner till Stockholm. Bildmuseet låg då på Gammlia bredvid Västerbottens museum.

Senare växte visionen fram att skapa ett nytt campus i Umeå med konstnärlig inriktning. Det innebar design-, arkitekt, och konstutbildning och konsthall på samma plats – en unik satsning.
Vad har vunnits på flytten till Konstnärligt campus?
– Massor. Bildmuseet har flyttat till en fantastisk museibyggnad, blivit mer tillgängligt och med ännu bättre verksamhet. Med de konstnärliga utbildningarna som närmsta grannar har vi kunnat samarbeta med studenterna, som fått extrajobb på museet. Det har också gjort det lättare att bjuda in forskare att hålla öppna föreläsningar och program i anslutning till våra utställningar. Umeå har fått ett till besöksmål både av nationellt och internationellt intresse.

Bildmuseet är idag en av Sveriges största konsthallar för samtida konst både beträffande utställningsyta och program, och har omkring hela 80 000 besökare per år.

Katarina Pierre slår fast att Bildmuseet, även om det är en del av Umeå universitet, är till för den breda allmänheten och att programmet som tagits fram till 5-årsjubileet anpassats därefter. Det täcker allt från mingel, kafé och konst till spelningar, DJ och bar.

Acidtechno-duon Bottenvikens Silverkyrka äntrar scenen kl. 22.30.

Något som skulle kunna vara extra intressant för studenter är att se Iiris Viljanen och acidtechno-duon Bottenvikens Silverkyrka live, och de studenter vid Konsthögskolan som bjuder på performance.

Firandet av 5-årsjubileet börjar lördag 20 maj kl. 18.00 och fortsätter in på småtimmarna. Fri entré hela kvällen. Program och tider finns här.

Annelie Markgren