Hettan har legat tung över campus i sommar och det var riktigt nära nytt värmerekord. Men det gamla kvarstår.

Mycket varmt och mycket torrt. Så kan man sammanfatta det lokala vädret på campus sommaren 2018, med hjälp av statistik från väderstationen på Teknikhusets tak. Här registrerar institutionen för tillämpad fysik och elektronik sedan 1998 allt från temperatur och luftfuktighet till lufttryck, vindstyrka, nederbörd och solinstrålning.

Efter en junimånad med helt okej – men inte onormalt – svenskt sommarväder steg i juli temperaturen stadigt mot något som liknade medelhavsklimat, med stark solinstrålning, stekheta dagar och ljumma kvällar och nätter.

Varmast var det den 18 juli, med 33,2 grader i skuggan. Det innebär att det tidigare värmerekordet på campus fortfarande kvarstår, om än med nöd och näppe. Den 23 juli 2014 var temperaturen några tiondelar högre, 33,5 grader.

Precis som i resten av landet har torkan också varit påtaglig, med nederbörd bara vid ett fåtal tillfället, och då oftast i relativt måttliga mängder.

En andraplats och en femteplats på värmerekordslistan över de 20 senaste somrarna på campus blir det tydligaste statistiska resultatet efter sommaren 2018, då även 19 juli placerar sig högt, med 31,2 grader.

Extremsommaren höll i sig in i augusti, med runt 26-gradig värme under flera dagar i början av månaden.

Bertil Janson