Steffen Görtz tror att hans engagemang i IAESTE hjälpte honom att få drömpraktiken. I sommar bor och jobbar han i Lissabon.

Sommaren efter examen kan vara en svår period för många studenter – att ta sig ut på arbetsmarknaden är inte helt enkelt. En som inte är planlös är 23-årige umeåstudenten Steffen Görtz. Den 1 juli åker han som färdigutbildad civilingenjör i energiteknik på en drömpraktik till Lissabon, och detta tack var sitt engagemang IAESTE (The Association for the Exchange of Students for Technical Experience).

IAESTE:s avdelning i Umeå har funnits i drygt ett år och har tio medlemmar. Steffen berättar att medlemskapet går ut på att rekrytera praktikplatser på svenska företag, som sedan byts mot praktikplatser utrikes, för att svenska studenter ska kunna göra praktik utomlands.

Samma procedur gäller för alla medlemsländer. Medlemmarna har möte varje vecka samt ett större månadsmöte där de samråder om mål och kommande arbete. Utöver arbetstid brukar de även hitta på olika aktiviteter, träffas och umgås. Det är lite som ett kompisgäng enligt Steffen.

Belastningen på IAESTE är stor just nu och Steffen menar att medlemsstyrkan skulle kunna dubbleras.
– Organisationen riktar sig främst mot naturvetare och teknologer, men egentligen kan vem som helst ansöka om ett medlemskap.

Som medlem har du förtur på praktikplatser, förutsatt att du är en engagerad medlem.
– Av 23 sökande fick jag den här praktiken, jag hade nog inte fått den om jag inte varit med i IAESTE, säger han vidare.

Företaget som Steffen ska praktisera på heter Energias de Portugal (EDP) och är ett stort internationellt elbolag. Arbetsuppgifterna kommer att innefatta arbete med medel- och högspänningsnät där han kommer göra ekonomiska och tekniska analyser, något han även vill jobba med i framtiden. Även boendet har IAESTE ordnat för honom.
Varför blev det just Lissabon?
– Ja, varför inte?! Jag hade gjort en hösttermin i Milano och trivdes utomlands, säger Steffen.

Sofia Johansson
Foto: Duane Kimani

Fotnot: Vill du engagera dig i IAESTE Umeå? Ta kontakt via Facebook eller iaesteumea@gmail.com