Kvällens premiär för Medicinarspexet innehåller förmodligen både krav på omstarter och höga utrop från åskådarna. –Vi hoppas att publiken ska få en rolig och minnesvärd kväll, säger producenten Tina Vesterlund.

Föreställningen heter Bell och framförs av Medicinarspexet, som består av både studenter och icke-studenter i Umeå. Den 1–4 december spexar de som bara den – totalt kommer fem föreställningar att ges på Väven i centrala Umeå.

Tina Vesterlund studerade tidigare digital mediaproduktion på universitetet. Nu är hon producent för Medicinarspexet.
– Årets tema handlar om telefonens utveckling. Temat ska enligt studentspexliga traditioner vara baserat på ett känt litterärt verk eller historisk händelse, berättar hon.

Tina berättar att publiken kan förvänta sig mycket skratt.
– Vi hoppas att publiken ska få en rolig och minnesvärd kväll och att de tipsar sina vänner och återkommer även nästa år. Utan publik – inget spex.

Enligt producenten är det bästa med spexandet gemenskapen. Hon har varit med om att flera personer varit blyga och bara tittat ner i golvet i början av deras spex-karriär, men nu leder de grupper och tar ögonkontakt.
– Du utvecklas som person genom att hålla på med spex eller amatörteater. Många inom vården behöver ett utlopp för sin kreativitet då man inte kan uttrycka detta på sin arbetsplats, och man ser mycket blod och elände på jobbet. Då behöver man spexet som en ventil för allt det jobbiga.

Men att vara student samtidigt som man går in i spex-världen kan var tufft ibland.
– Det tar mycket tid, men jag tycker det är förlåtet med tanke på allt bra man får ut av det. Du kan alltid omtenta – men du kan aldrig omspexa.

Spex är en form av interaktiv teater, där publiken kan vara med och påverka genom så kallade omstarter. I Umeå gäller ”omstartsrop” och ”fria omstartsrop”, vilket innebär att du kan ropa olika kommandon till skådespelarna, till exempel ”snabbare”, ”på tyska”, ”ombytta roller” och så vidare.

Andra spexföreningar runt om i Sverige har andra traditioner, berättar Tina.
– Luleå kör till exempel hela sitt spex på rim, vilket är en spextradition som härstammar från Uppsala, medan vår spextradition härstammar från Lund.

Greta Hansson Vikström
Foto: Erik Flinth