Mörkret sänker sig och löven faller. Hösten brukar för de flesta innebära levande ljus och hemmamys, men trots denna sömniga årstid är det många studenter som är klarvakna på nätterna.

Anita Karlsson är fysioterapeut vid Studenthälsan i Umeå och hjälper bland annat studenter med olika former av sömnbesvär. Med start i oktober leder hon en sömngrupp som utgår från ett kognitivt beteendeterapeutiskt behandlingsprogram för sömnbesvär. Det innebär allt från sömnteori (grundkunskaper om sömn) till avspänningsövningar och hemövningar där man för sömndagbok.

Att Studenthälsan även inriktar sig mot sömn beror på att många har sådana problem och att sömnen är en viktig aspekt av hälsan. Livsviktig. Under sömnen får både kroppen och hjärnan återhämtning och om vi skulle försöka vara vakna tillräckligt länge så skulle vi till slut falla i sömn ändå, förklarar Anita Karlsson. I första hand är kroppen programmerad för att sova på natten och vara vaken på dagen, det är bland annat därför människan inte är utrustad med bättre mörkerseende.

Studenter som besöker Studenthälsan för problem med sömnen gör det oftast i kombination med andra problem också, som stress eller oro över studierna eller privatlivet. Sömnbrist gör i sådana situationer ofta allting värre, eftersom den för med sig flera negativa hälsoaspekter. Man kan lättare känna sig nedstämd, få koncentrationsproblem och sämre kapacitet att hantera stress. Man har också lättare för att bli sjuk om man sovit dåligt.

Att vissa skulle ha betydligt lättare än andra för att hantera brist på sömn i det långa loppet ser Anita Karlsson som en myt. Och det finns många myter kring sömn, menar hon. Kroppen behöver ungefär sex till nio timmars sömn per natt och får den bara fyra-fem timmar så kommer den till slut att säga ifrån. Även om det tar olika lång tid för olika individer. En annan vanligt förekommande missuppfattning menar hon är att alkohol påverkar sömnen positivt. En del blir mer avslappnade och somnar lättare av alkohol, men sömnkvaliteten försämras av att kroppen måste varva upp för att förbränna alkoholen.

Datorn kan också sabba vår sömn och hålla oss vakna onödigt länge.
– Att varva ner framför datorn på kvällen är ett utmärkt sätt – att hålla sig vaken, säger Anita Karlsson.

Vi är ofta mer aktiva än vi tror när vi sitter framför datorn, vi läser, processar och trycker på knappar. Och eftersom vi sitter så nära ljuset från skärmen så utsöndras inte sömnhormonet melatonin i lika hög grad och då är det lätt att missa kroppens subtila signaler om att det är läggdags.

Läs mer i Vertex nr 7-2015.

Annelie Markgren