Hon spelar innebandy på elitnivå. Han lirar ishockey. Båda pluggar vid Umeå universitet. Vertex fick en pratstund med Sandra Larsson i IBK Dalen och Joakim Vikström i Björklöven.

Sandra Larsson är 22 år  och gör nu sin fjärde säsong som forward i IBK Dalen i damernas högsta division i innebandy. Hon satsar mot landslaget och kombinerar det med att utbilda sig till lärare.

FÖR NÅGRA ÅR SEDAN flyttade hon från Arvidsjaur till Umeå för att gå på Riksidrottsgymnasiet. Därefter erbjöds hon kontrakt av IBK Dalen, något hon inte tackade nej till.
– Jag fick erbjudande från tre-fyra klubbar från Superligan när jag gick ut gymnasiet. Jag trivs bra i stan så det kändes helt rätt med Dalen.

SANDRA LARSSON PLUGGAR heltid och är snart utbildad lärare för årskurs 1-6. Efter mer än tre års pluggande har hon bara några månader kvar. Samtidigt tränar hon med laget tre gånger i veckan och spelar match ungefär en gång i veckan. Till detta kommer fys-träningar och egen träning. På frågan om hon har hamnat efter i skolan på grund av innebandyn skrattar hon och svarar:
– Om jag hamnat efter så är det inte på grund av innebandyn, utan snarare egna prioriteringar.

DALENFORWARDEN TECKNADE tidigt ett så kallat elitidrottsavtal med Umeå universitet. Det ska hjälpa henne att kombinera studierna med elitsatsningen.
– Jag har inte behövt använda det så mycket. Jag hade dock kanske velat sträcka ut min studietid, såhär i efterhand. Men det har ändå gått rätt bra att plugga och spela samtidigt.
Hur ser du på framtiden? Var vill du vara om fem år?

– Mitt mål är att komma med i landslaget. Jag har 2,5 år kvar på kontraktet med Dalen och trivs jättebra i stan. Så om fem år är jag säkert kvar i stan och är förhoppningsvis med i landslaget också.

JOAKIM VIKSTRÖM SPELAR  för den forna storklubben Björklöven i ishockeyns division ett. När han inte är ute på isen pluggar han webbdesign och jobbar extra. Men just nu står hockeyn i fokus. Joakim Vikström fostrades i Tegs SK och gick till Björklövens juniorlag redan som ung tonåring. Efter några år med sejourer i Asplöven och Enköping återvände han till hemstaden Umeå 2010.
– Jag kontaktade Löven och kollade hur läget såg ut, samtidigt som jag ville flytta hem, så det kändes rätt att återvända till Björklöven

NU TRÄNAR HAN MED LAGET nästan varje dag och har en eller två matcher i veckan. De lediga dagarna är få – men han hinner med att läsa webbdesign på distans via Umeå Universitet.
– Det kändes bra att välja en distanskurs nu i början av studierna då man inte är så beroende av att vara någonstans varje dag. Jag kan göra allting från datorn.

HAN FYLLER SNART 26 ÅR och har inte pluggat tidigare.
– Jag var rätt skoltrött förut, men på senare tid har jag velat börja plugga igen. Så det blev webbdesign nu. Men senare vill jag läsa antingen ekonomi, eller till typ brandman eller polis. Men det känns svårt just nu att kombinera med hockeyn.

NÅGOT ELITIDROTTSAVTAL har Joakim Vikström inte tecknat med Umeå universitet. Men om han börjar läsa ett program ser han det helt klart som ett alternativ.
– Ifall jag blir kvar i stan och börjar plugga ett program så är det helt klart aktuellt. Det vore väldigt bra att kunna dra ut på studietakten så man hinner med.
Hur ser du på framtiden? Var vill du vara om fem år?

– Då är jag i Allsvenskan med Björklöven.

 JOHAN MARKLUND