– Det ska kännas kul att komma hit och jobba med sina kompisar, säger Adam Bonnedahl som är kårhuschef för Kårhuset Origo, där sammanhållningen är viktig.

286 studenter jobbade under förra läsåret ideellt på Origo. Adam Bonnedahl, kårhuschef sedan i somras, gissar att det blir något liknande i år. Och just de ideella studenterna, tror han, är en stor anledningen till att det går bra.
– Jag tror de flesta jobbar för att de vill hjälpa till och det blir en sorts anda av det. Sen är det en ovärderlig grej att visa upp inför framtiden: att man jobbat ideellt med något extra.

Personalen har olika uppgifter. Det finns sju barlag, med vardera mellan 15 och 40 personer, 15 kvällschefer och de som jobbar med köksmästeriet, foto och PR.
– Vi söker alltid folk. Personal kommer och går och det är viktigt att fylla på hela tiden. Det är bara höra av sig till mig eller någon som jobbar här ifall man är intresserad. Däremot handplockar vi kvällscheferna.
Om jag aldrig blandat en drink, kan jag då bli bartender?
– Javisst. Om du aldrig ens sett alkohol i ditt liv, men har en vilja att lära dig, kan du bli hur bra som helst. Det är inga avancerade drinkar som serveras och allt står i de drinklistor som finns. Vi ska dessutom försöka starta upp internutbildningar igen.

Läs mer om Adam och Origo i Vertex nr 9-2015,
som utkommer den 1 december.

Text och foto:
Anders Samuelsson