Lär känna klassen, ge varandra en spark i arslet när det känns tungt och handla smart. Det är några av de rutinerade studenternas bästa tips för ett maxat studentliv.

Vad kan nya och gamla studenter tänka på för att studentlivet i Umeå ska bli så bra som möjligt? För att reda ut den frågan gjorde Vertex strax innan sommaren en runda på campus och frågade några verkliga experter: studenter som hunnit plugga i stan en tid.

Vid campusdammen, i gräset på en röd filt, har sjuksköterskestudenterna Regina Lidström, Anna Gottfridsson och Alicia Näslund slagit sig ner med solglasögon, anteckningsblock och en välfylld kaffetermos. De kombinerar tentaplugg med kompishäng för att göra dagarna både roligare och effektivare.
– Jag försöker se vardagen som en jobbdag. Man åker hit, fikar och äter lunch med klasskompisarna, pluggar tillsammans och så är man ledig på kvällen, säger Anna Gottfridsson.

Att livet som student ska vara just roligt är viktigt, tycker de tre vännerna. Så det gäller att delta i sociala aktiviteter.
– Var alltid med när det händer saker. Stäng inte in dig. De gånger vi har funderat på om vi ska gå på någon aktivitet eller inte så har det alltid varit roligt när vi kommit dit, säger Regina Lidström.

Något annat de lärt sig är konsten att klara ekonomin. Det kan kännas trixigt till en början, men behöver inte vara komplicerat. Att cykla i stället för att åka buss, dricka mindre på krogen, handla på rea, undvika ständiga ”småköp” och ta med matlådor är några enkla knep de använder.

Jonathan Blückert och Olle Linder pluggar på UB – och försöker hantera motgångar på rätt sätt.

Två studenter som satt sig i de färgglada fåtöljerna i Studiesalen i UB är Olle Linder och Jonathan Blückert som läser lärarprogrammet.
– På två timmar på bibblan får jag mer gjort än på fyra timmar hemma, säger Olle Linder.

En förutsättning för ett bra studentliv är att studierna fungerar bra. Därför är det viktigt att man lär sig prioritera. De flesta råkar ändå ut för att misslyckas med en tenta. Sådant känns tungt, men det blir lättare om man hanterar motgångarna på rätt sätt, anser Jonathan Blückert.
– Ta hjälp av kurskamrater, ge varandra en spark i arslet när det känns kasst och kämpa på. Om det känns för svårt så ta kontakt med läraren och fråga om hjälp. De är ofta duktiga på att förklara, säger han.

Se fler tips i Vertex nr 6-2017.

Text och foto:
Vendela Wikström